Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
No gold for kalsaka 1

IDFA - No Gold for Kalsaka

Michel K. Zongo / BF, DE, 2019 / 80 min.

Nadat de regering van Burkina Faso in 2000 mijnbouwvergunningen begint te verstrekken, slaat de goudkoorts toe. In 2008 opent een Brits mijnbouwbedrijf de eerste open pit-mijn in Kalsaka, waarbij grond wordt afgegraven die voor de dorpsbewoners van levensbelang is.

Poster idfa 2019 2 0

Al snel wordt de eerste kilo goud gewonnen uit een voorraad van minstens 18 ton. Banen voor de dorpsbewoners, studiebeurzen voor hun kinderen, geld voor de staatskas en ontwikkelingshulp voor de komende tien jaar: de mensen in Kalsaka worden gouden bergen beloofd.

Maar na zes jaar is hen slechts een berg vol goud afgenomen en blijven ze berooid achter op vervuilde grond. “We waren onwetend,” zeggen de burgemeester, dorpsoudsten en boeren. Nu zij niet naïef meer zijn, zoeken ze gerechtigheid.

Western-elementen zoals een fluitdeuntje dat doet denken aan de filmmuziek van Ennio Morricone, hoefgetrappel en een lyrische stadsomroeper zetten deze vertelling over goed en kwaad kracht bij. Aan het woord zijn de Burkinabé, van wie de trotse volksnaam “oprechte mensen” betekent. Maar onrecht en verraad spelen in dit verhaal de hoofdrol.

Op 28 november met Doc Talk.

Details

Regisseur

Michel K. Zongo

Productiejaar

2019

Productieland(en)

BF, DE

Lengte

80 min.

Taal

French

Drager

DCP

No gold for kalsaka 2
No gold for kalsaka 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op