Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
F14comando

IDFA - Still Life

Susana de Sousa Dias / PT, FR, 2005 / 72 min.

De aandacht gaat doorgaans uit naar nazi-Duitsland, fascistisch Spanje en het Italië van Mussolini, maar met een heerschappij van ruim vier decennia geldt het regime van António de Oliveira Salazar als de langstdurende dictatuur in twintigste-eeuws Europa.

Poster idfa 2019 2 0

Anders dan zijn collega-alleenheersers wist de Portugese minister-president de schijn van normaliteit hoog te houden, in ieder geval voor de buitenwacht. Portugal werd onder hem gewoon lid van de Verenigde Naties en behoorde zelfs tot de oprichters van de NAVO.

Op basis van nieuwsreportages, propagandafilms en beelden uit gevangenisarchieven schetst Susana de Sousa Dias een beeld van deze bijna vergeten en amper verwerkte periode in de Portugese geschiedenis. Processies die het verbond tussen kerk en leger onderstreepten, vlagvertoon en kinderen in uniform worden afgewisseld met een minzaam van het balkon zwaaiende Salazar en politiefoto”s van politieke gevangenen.

Na een relatief harmonieus begin volgen rellen in Lissabon en bloedige koloniale oorlogen. Een geschiedenis in vogelvlucht die zich afspeelt in slow motion, alsof het allemaal een slechte droom was.

Nagesprek

Na afloop gaat filmjournalist Nicolas Rapold in gesprek met regisseur Susana de Sousa Dias. Niet alleen gebruikt zij het archiefmateriaal, ze bewerkt het ook nadrukkelijk. Met zooms, slomo”s en geluid eigent ze zich het materiaal toe en geeft het zo nieuwe betekenis.

Op 25 november met Doc Talk.

Details

Regisseur

Susana de Sousa Dias

Productiejaar

2005

Productieland(en)

PT, FR

Originele titel

IDFA - Natureza morta – Visages d’une dictature

Lengte

72 min.

Taal

French

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op