Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
01 0 0

IDFA - Sunless Shadows

Mehrdad Oskouei / IR, NO, 2019 / 74 min.

In een Iraanse jeugdgevangenis zit een groep minderjarige meisjes hun straf uit voor een zware misdaad: de moord op hun vader, hun echtgenoot of een ander mannelijk familielid.

Poster idfa 2019 2 0

De bijzondere band die filmmaker Mehrdad Oskouei met hen opbouwde, is voelbaar in observaties van openhartige onderlinge gesprekken en speels gestoei, en privé-momenten waarin ze vertellen over de gevolgen van, en soms de redenen voor hun daad.

Soms laat hij hen alleen met zijn camera, die zij dan gebruiken om zich te richten tot hun overleden slachtoffers of hun medeplegers – drie van de meisjes pleegden de moord samen met hun moeders, die in een andere gevangenis hun executie afwachten.

In tegenstelling tot de veel troostelozer situatie van deze moeders, hangt in de woonvertrekken van de meisjes – een gezamenlijke cel die aanvoelt als een grote meisjesslaapkamer, een leslokaal en een groene binnenplaats waar een nestje eendenkuikens rondwaggelt – een bijna zorgeloze sfeer.

Gaandeweg begint het te dagen dat deze gesloten vrouwenwereld niet alleen een gevangenis is, maar ook een plek die haar bewoners afschermt van een samenleving waarin mannen op vaak agressieve wijze de dienst uitmaken.

Nagesprek

Met nagesprek in het kader van Orange the World, de Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen, geïnitieerd door de Verenigde Naties. Vanaf 25 november kleurt Nederland oranje en starten '16 Days of Action against Violence' die in het teken staan van een toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes

Op 25 november met Doc Talk.

Details

Regisseur

Mehrdad Oskouei

Productiejaar

2019

Productieland(en)

IR, NO

Originele titel

IDFA - The Revisited

Lengte

74 min.

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op