Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The fog of war 1

IDFA - The Fog of War

Errol Morris / US, 2003 / 95 min.

De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert S. McNamara (1916-2009) wordt beschouwd als de architect van de catastrofaal verlopen Vietnamoorlog. De elf lessen die hij zelf neerlegde in zijn boek In Retrospect: The Tragedy and Lessons of Vietnam vormen de leidraad voor een gesprek waarin hij openhartig vertelt over zijn ervaringen als achtereenvolgens student, directeur van Ford en bewindsman.

Poster idfa 2019 2 0

Het interview wordt afgewisseld met archiefbeelden en geluidsopnames van gesprekken met Amerikaanse presidenten John F. Kennedy en Lyndon B. Johnson. Zo schetst deze met een Oscar bekroonde documentaire een belangwekkend beeld van de Amerikaanse politiek van de jaren zestig; een wereld vol intrige.

McNamara legt grote nadruk op de waarde van perceptie. Hoeveel soldaten mogen sneuvelen in de strijd om een veilige wereld? Hoe valt oorlog te voorkomen? Wat zijn oorlogsmisdaden? Een goede leider moet, in de opvatting van McNamara, oorlog kunnen zien als een machine, waarin emotie wordt verdrongen. Alleen op die manier kunnen grote inschattingsfouten worden vermeden in het heetst van de strijd.

Details

Regisseur

Errol Morris

Productiejaar

2003

Productieland(en)

US

Lengte

95 min.

Taal

English

Drager

35mm

The fog of war 2
The fog of war 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op