Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Liseli 0001 0001

IDFA - The Hissing of Summer Sands & For One More Hour with You

“In al die tijd heeft niemand je ooit over mij verteld. Over wie ik was, hoe ik leefde en hoe ik wegging. Ik wil je mijn verhaal vertellen, nu ik al zo lang dood ben.”

Poster idfa 2019 2 0

Het is de stem van Alina Marazzi die we horen, maar de woorden zijn van haar moeder Luisa Marazzi Hoepli, die zelfmoord pleegde toen de filmmaker zeven haar oud was.

Dertig jaar later reconstrueert Marazzi de geschiedenis van de grote afwezige in haar leven. Ze vult haar vage herinneringen aan met fragmenten uit haar moeders dagboeken en met homevideo”s, gefilmd door haar grootvader tussen 1926 en 1972. De beelden tonen een mooie jonge vrouw, die opgroeide als telg van een welgestelde uitgeversfamilie in Milaan en een ogenschijnlijk gelukkig leven vond als echtgenote en moeder van twee kinderen.

Haar woorden getuigen van grote intelligente maar krijgen, omdat we de afloop kennen, ook een duistere ondertoon. Toch slaagt Marazzi erin om een hoopvolle ode te brengen aan de vrouw die juist door haar afwezigheid het leven van haar dochter vormde.

The Hissing of Summer Sands

Tijdens deze voorstelling zie je For One More Hour with You na de korte film The Hissing of Summer Sands (Catarina Mourao, 2019).

Hij was een bijna mythisch figuur in de volksverhalen die in Portugal werden verteld tijdens de Salazar-dictatuur: een keurig geklede man die op het strand op een fluitje blies om als een rattenvanger van Hamelen kinderen om zich heen te verzamelen. Over zijn achtergrond werden verschillende dingen gezegd. Hij zou een pedofiel zijn of juist de ontroostbare vader van een verdronken meisje. Anderen hielden hem voor een zomerse variant van de kerstman of een zwerver die om schimmige redenen werd onderhouden en beschermd door leden van de elite.

Catarina Mourão was de mysterieuze “man met fluit” uit haar jeugd allang vergeten toen ze op een aantal amateurfilms stuitte waarin hij figureert in verschillende gedaanten. Samen met tussentitels die thuishoren in de zwijgende film, de onbezorgde geluiden van spelende kinderen en ruisende golven, en muziekfragmenten die laveren tussen melancholie en dreiging reconstrueert ze het verhaal van de boeman dat haar als kind werd verteld. Ze roept daarmee een periode in de Portugese geschiedenis op die door collectief zwijgen in mythische nevelen is gehuld.

Op 23 november met Doc Talk.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op