Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tsa 06

IDFA - To Stay Alive - A Method

Iggy Pop leest voor uit Michel Houellebecqs spraakmakende essay over waanzin, overleven en kunst, waarin Pop zijn eigen strijd als jonge kunstenaar herkende.

Idfa poster a4 licht

Vanuit zijn zonovergoten tuin in Miami leest Iggy Pop voor uit Michel Houellebecqs To Stay Alive. In 1991 schreef Houellebecq dit spraakmakende essay over waanzin, overleven en kunst en noemde het een zwak maar duidelijk signaal aan hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien. Houellebecq roept levensmoede dichters op om altijd terug te keren naar de oorsprong: het lijden. Een dichter moet de vinger op de wond van de maatschappij leggen en hard drukken. “Wees abject en u zult waarachtig zijn.”

Regisseurs Erik Lieshout, Arno Hagers en Reinier van Brummelen filmen Houellebecq in de keuken van zijn grootouders en bezoekt de mensen met een psychiatrische ziekte wier levensverhalen de inspiratiebron vormden voor het essay. Iggy Pop herkende in de tekst onmiddellijk zijn eigen strijd als jonge kunstenaar, toen hij zelf ook dicht tegen de waanzin aan zat. Pop spreekt rechtstreeks tot ons via de tegendraadse, begeesterde woorden van Houellebecq, die een oproep doet om onze ketens te breken en aan te vallen, ook al is eenzaamheid de prijs die we daarvoor betalen.

(idfa)

Details

Tsa 01
Tsa 15
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op