
IDFA - Trapped in the City of a Thousand Mountains & Quand tout le monde dort
Overdag is Chongqing van de Communistische Partij, maar ’s nachts zijn de neonverlichte straten en achterafsteegjes het terrein van de groep rappers die in deze film worden gevolgd. Hun artistieke verzet tegen het gebrek aan vrijheid in China drukken ze uit in hun tatoeages en hun muziek. Een sfeervol, ritmisch inkijkje in een levendige subcultuur.

Trapped in the City of a Thousand Mountains (David Verbeek, NL/CH 2018, 23')
Authentieke Chinese rap is een nieuw fenomeen dat het internet heeft veroverd. Maar achter de weergaloze groei in populariteit speelt zich een strijd om het vrije woord af. Rappers proberen uit te vinden wat wel en niet kan nu er nieuwe censuur is uitgevaardigd.
In Chongqing, een van de grootste steden van China, is het staatstoezicht onontkoombaar – overal hangen camera's. En anders galmt er over een van de immense pleinen wel een waarschuwing dat “moreel verdachte personen” niet in het openbaar mogen spreken. Niet bepaald een stimulerende omgeving voor jonge mensen die wat anders zoeken dan collectivistische leuzen. Hun artistieke verzet tegen het gebrek aan vrijheid in China drukken ze uit met hun getatoeëerde lichamen en hun underground hiphop. De rappers voelen zich opgesloten in de onmetelijke stad.
In twintig minuten gidst David Verbeek je door nachtelijk Chongqing en biedt zo een sfeervol en ritmisch inkijkje in een levendige subcultuur. “Ik wil gewoon over mijn eigen gevoelens schrijven,” zegt een van de rappers die in de film worden gevolgd. “Dat is het enige wat er voor mij toe doet.”
Quand tout le monde dort (Jérôme Clément Wilz, FR 2018, 57')
Onder de naam PasSage organiseren Ugo en zijn vrienden ondergrondse feestjes op bijzondere plekken in Parijs. Deze feestjes zijn, in de woorden van een van hen, “de laatste plek waar we ons echt vrij kunnen uitdrukken.”
In hun speelse zoektocht naar avontuur komen ze vanzelf terecht op plekken waar de toegang verboden is; de enige stukjes die nog te ontdekken vallen in een verder compleet ontgonnen stad. Dat kan een plek bij Versailles zijn, een achtergelaten treinstel bij een monument, een verlaten militair fort of een grot. Wat het wordt, blijkt pas na een grondige verkenning van de plek en de aanlooproutes, met een rugzak om de schouders en een zaklamp in de hand. Bezoekers krijgen de locatie vlak van tevoren te horen, en zijn aan een lijst met strikte regels gebonden.
Filmmaker Jérôme Clément Wilz neemt de kijker mee tot in het hart van de vriendengroep en haar belevenissen. Of het werkelijk draait om meer dan feesten kan Ugo niet zeggen – maar ze zullen het er over twintig jaar zeker nog over hebben.
Details


Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.