Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Krym

IDFA - When Will This Wind Stop

Vier verhalen van een Krim-Tataarse familie overlappen elkaar in deze documentaire over de Russische bezetting op de Krim.

Idfa poster a4 licht

De titel van deze documentaire over de Russische bezetting van de Krim werkt op twee niveaus. Letterlijk, als de grootmoeder uit de geportretteerde familie zich over het weer beklaagt. Tegelijk is de titel een symbolische aanklacht tegen de Russische bezetting, die als een donkere storm over de Krim is neergestreken. Een korte tijdslijn laat zien hoe de Krim in de jaren veertig door Stalin werd bezet. Met de val van de muur trokken de oorspronkelijke Krim-Tataren weer terug naar hun schiereiland. Nu, met het agressieve machtsvertoon van Vladimir Poetin, wordt diezelfde generatie weer uit hun huizen verdreven.

De jonge Poolse regisseur Aniela Astrid Gabryel laat in vier overlappende verhalen zien welke invloed de bezetting op de verschillende generaties heeft: ouders skypen op afstand met hun kinderen, met wie ze niet langer in hetzelfde huis kunnen wonen. Ondertussen zorgen ze voor hun eigen ouders, die dit allemaal al eens hebben meegemaakt. Met het verschijnen in deze film riskeren de familieleden hun leven; daarom wordt hun achternaam zelfs niet op de aftiteling vermeld.

(idfa)

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op