Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Idioterne (The Idiots) (Lars von Trier, DK/ES/SE/FR/NL/IT 1998)

Idioterne

Lars von Trier / DK, ES, SE, FR, NL, IT, 1998 / 117 min.

Satire op de hypocrisie van de bourgeoisie toont Von Trier als een volbloed provocateur. Een groep mensen doet net alsof ze een stoornis hebben, om de burgerij – en het filmpubliek – op de kast te jagen. Keuzefilm Janis Rafa, vanwege de wildheid van de mens die het laat zien.

poster Idioterne (The Idiots) (Lars von Trier, DK/ES/SE/FR/NL/IT 1998)

Eye wijdt een tentoonstelling aan het werk van Janis Rafa, waarin de relatie tussen mens en dier centraal staat. Daar ligt een verband met haar keuzefilm Idioterne (The Idiots), waarover ze zegt: "Een film die ik nooit zal vergeten! Idioterne spreekt zich krachtig uit over sociale conventies: hoe moeten we handelen in de geciviliseerde westerse wereld? De film bevraagt de gedragsregels die we voor onszelf hebben bedacht: over lichamen, over respect, over gedrag in de publieke ruimte. Wat gebeurt er met menselijke relaties buiten deze normen? Wat gebeurt er als we ons losmaken van deze conventies en taboes overwinnen die dierlijk gedrag uitsluiten?

"De cinematografie – met al dat speeksel, voedsel en seksualiteit – herinnert me eraan hoe losgezongen we zijn van andere, niet-menselijke levensvormen. Idioterne maakt die statements op zo’n originele wijze dat ik geen betere manier kan bedenken!"

Over Idioterne

Lars von Trier maakte maar één film die voldeed aan de strenge criteria van Dogme 95: alleen opnames op locatie, geen meegebrachte rekwisieten of decors, alleen omgevingsgeluid en natuurlijk licht, en geen credits voor de filmmaker.

Zijn komediedrama Idioterne viert dit jaar zijn 25e verjaardag en draait om een Deense commune waarvan de leden de burgerlijke samenleving willen ontwrichten door in het openbaar spontaan fysieke of mentale handicaps te veinzen. Een nieuwe rekruut (Bodil Jørgensen) blijkt een geheim verdriet met zich mee te dragen. De provocerende film werd bij uitbrengt gecensureerd vanwege expliciete beelden, waaronder een groepsseksscène.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Lars von Trier

Productiejaar

1998

Productieland(en)

DK, ES, SE, FR, NL, IT

Originele titel

Idioterne

Lengte

117 min.

Taal

Deens

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Janis Rafa

Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Lees meer
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.
still Idioterne (The Idiots) (Lars von Trier, DK/ES/SE/FR/NL/IT 1998)
still Idioterne (The Idiots) (Lars von Trier, DK/ES/SE/FR/NL/IT 1998)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op