Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Michelangelo Frammartino / IT, FR, DE, 2021 / 93 min.

In een interview gaf regisseur Michelangelo Frammartino toe aan hoogtevrees te lijden. Het weerhield hem er niet van een film te maken waarin hij samen met een groep speleologen afdaalt in een peilloos diepe kloof in de aarde. En de kijker met hen. Film als immersieve ervaring.

poster Il Buco (Michelangelo Frammartino, IT 2021)

Italië, begin jaren zestig. Terwijl in de steden in het noorden de welvaart toeneemt, is op het platteland in het zuiden de tijd goeddeels stil blijven staan. De twee werelden schuren langs elkaar wanneer een groep speleologen in Calabrië een vierhonderd meter diep gat in kaart brengt. Terwijl de groep, gespeeld door echte speleologen, richel voor richel in de verticale grot afdaalt, kijkt een boer, die in zijn lange leven de wereld nauwelijks zag veranderen, stoïcijns toe.

Regisseur Michelangelo Frammartino greep een waargebeurde geschiedenis aan voor een film waarin beeld en geluid het met overmacht winnen van de minimale plot. Adembenemend zijn de shots van de speleologen die in het licht van hun helmlampen steeds verder doordringen in de duisternis. De grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt wanneer Frammartino de boer ziek laat worden en hij de twee verhaallijnen al beeldrijmend aaneensmeedt.

Il buco is de nieuwste film van Michelangelo Frammartino; van hem was eerder Le quatro volte te zien, die Eye - toen nog Filmmuseum - in 2010 aankocht voor distributie. Il buco ging in 2021 première in het competitieprogramma van het filmfestival van Venetië en won de Speciale Juryprijs.

Voorfilm

Voorafgaand aan de hoofdfilm ziet u de korte film (2') Descent van Johan Rijpma uit 2014. In deze abstracte film valt een cilindervormige beker en breekt in stukken. Ieder frame van deze opname wordt vervolgens handmatig vertaald naar een keramische laag die gemaakt is van de overblijfselen van de gebroken beker.

Reguliere vertoningen

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Michelangelo Frammartino

Productiejaar

2021

Productieland(en)

IT, FR, DE

Originele titel

Il buco

Lengte

93 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Il Buco (Michelangelo Frammartino, IT 2021)
still Il Buco (Michelangelo Frammartino, IT 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op