Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Il sol dell'avvenire (Nanni Moretti, IT/FR 2023)

Il sol dell'avvenire

Bekijk trailer

Nanni Moretti / IT, FR, 2023 / 95 min.

Nanni Moretti's film-in-film is een tragikomisch portret van een koppige filmmaker die de moderne cinema en de kapitalistische leegte beu is. Moretti speelt opnieuw zelf de hoofdrol en maakte met Il sol dell'avvenire zijn comeback in de hoofdcompetitie van Cannes 2023. 

poster Il sol dell'avvenire (Nanni Moretti, IT/FR 2023)

Regisseur Giovanni (Nanni Moretti) en zijn vrouw Paola (Margherita Buy) zijn bezig met een film over de Italiaanse Communistische Partij rond 1956. Hoofdrollen zijn er voor twee journalisten van de krant L'Unita die moeten beslissen of ze trouw blijven aan hun Sovjetleiders óf met hen moeten breken, nu de Hongaarse opstand is uitgebroken. Fictie vermengt zich al snel met de werkelijkheid wanneer Giovanni's relatie met Paola verslechtert, een financier (Mathieu Almaric) onbetrouwbaar blijkt en op de filmset wantoestanden ontstaan.

De film-in-film is ook een komisch portret van een koppige filmmaker die de moderne cinema en de kapitalistische vulgariteit eromheen beu is. Regisseur Nanni Moretti (Caro diario, Gouden Palm voor La stanza del figlio) maakte met Il sol dell'avvenire zijn comeback in de hoofdcompetitie van Cannes 2023.

Filmgrapjes

In zijn tragikomische meta-film komen opnieuw zijn favoriete thema's voorbij: cinema, communisme, liefdesleed en familieproblemen, waarbij hij – geheel in stijl – ook vele kritische noten kraakt over de zelfzuchtige maatschappij waarin we leven. Il sol dell'avvenire is een persoonlijke, elegante hulde aan de Italiaanse cinema, vol filmgrapjes en prachtige verwijzingen naar diens leermeester Federico Fellini.

Eye vertoont naast Il sol dell'avvenire ook een vroege film van Nanni Moretti uit 1989: zijn film Palombella Rossa uit 1989 die nooit in Nederland uitgebracht is.

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Nanni Moretti

Productiejaar

2023

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Il sol dell'avvenire

Lengte

95 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Il sol dell'avvenire (Nanni Moretti, IT/FR 2023)
still Il sol dell'avvenire (Nanni Moretti, IT/FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op