Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Fo0066795

Im Lauf der Zeit

Wim Wenders / DE, 1976

Rüdiger Vogler speelt een grootse rol als rondreizende reparateur van bioscoopprojectoren. Vroege film van Wim Wenders, behorend tot de roadmovietrilogie. Onvergetelijke zwartwitfotografie van Robby Müller, aan wie EYE een tentoonstelling wijdt.

Ps 19

In deze virtuoze roadmovie over twee mannen en de ondergang van een bioscoopcultuur, toont Wenders zijn grote voorliefde voor John Ford. Het scenario van regisseur Wenders is naast een ode aan filmapparatuur ook een portret van de ontworteling van de Duitse samenleving in de Amerikaans geïnspireerde consumptiemaatschappij. Met een klassieke eindscène, waarin de enige niet-kapotte neonletters van de gesloten bioscoop Weisse Wand het woord 'end' vormen.

Im Lauf der Zeit behoort met Alice in den Städten en Falsche Bewegung tot Wenders' zogeheten roadmovietrilogie; hierin zijn de hoofdpersonen op zoek naar de zin van hun bestaan, dat steevast verborgen blijft achter de horizon van hun (ongearticuleerde) verlangens. Het scenario is tevens leverancier van de beroemde quote: 'De Amerikanen hebben ons onderbewustzijn gekoloniseerd'. In de jaren zeventig en tachtig werd ze vaak aangehaald door leden van de 'tegenbeweging' die de hegemonie van de Amerikaanse cultuur laakten.

Robby Müller, terugblikkend. 'Im Lauf der Zeit was voor mij een van de eerste grotere films met Wim. Ik kreeg langzamerhand het gevoel dat ik de camera onder controle had. Hier kon ik dingen doen waarbij ik dacht: ja, zo is het bedoeld. Ik heb het in mijn vingers.'

Journalist en redacteur van De Groene Amsterdammer Jan Postma houdt bij de (EYE on Art-)voorstelling van 19 juni een lezing over Wenders, Müller en de esthetiek van Müllers camerawerk. Postma schrijft over beeldende kunst, fotografie, film en literatuur en publiceert ook in Das Magazin.

Vertoning van de gerestaureerde kopie (4K).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Wim Wenders

Productiejaar

1976

Productieland(en)

DE

Originele titel

Im Lauf der Zeit

0

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP non-encrypted

Onderdeel van

Robby Müller

Eye presenteerde in de zomer van 2016 een grote tentoonstelling over Nederlands beroemdste 'director of photography' Robby Müller.

Lees meer
campagnebeeld Master of Light - Robby Müller, still uit Paris, Texas
Fo0066791
Nl fma bt zp 7879 15
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op