Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Monos still 01

Imagine - Monos

Alejandro Landes / NL, DEUZE, AR, CO, UY, SE, 2019 / 102 min.

Tienerguerrillastrijders aan de drank en de paddo’s in een hallucinatoire junglethriller die Heart of Darkness combineert met Lord of the Flies.

Imagine 2019 poster 72dpi

Een groep tienerguerrillastrijders in de bergen van de Amazone bewaken een Amerikaanse gijzelaar en een koe die Shakira heet. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door met drinken, feesten en met hun wapens spelen. Na een rampzalige gebeurtenis speelt de gijzelaar de soldaten tegen elkaar uit in een poging te ontsnappen. Hallucinatoire junglethriller combineert Heart of Darkness met Lord of the Flies.

De tienersoldaten maken deel uit van The Organization en hebben namen als Rambo, Bigfoot, Wolf en Dog. Wat de precieze inhoud is van hun organisatie en missie blijft vaag, want regisseur Alejandro Landes is niet geïnteresseerd in een politiek verhaal over kindsoldaten. Hij gaat voor een allegorische en soms mythische aanpak, waarbij het verhaal de gedaante aanneemt van een jungle-actiethriller. Er is veel ambiguïteit, met seksuele spanningen tussen zowel de mannelijke als de vrouwelijke soldaten, en een gijzelaar die heen en weer geslingerd lijkt te worden tussen het stockholmsyndroom en de drang om te ontsnappen. De adembenemende cinematografie is van de Nederlandse DoP Jasper Wolf, terwijl de steeds toenemende spanning onderstreept wordt door opnieuw een compacte en percussierijke score van Mica Levi (Under the Skin).

13 april, VPRO presenteert Monos met inleiding door Gerhard Busch

Details

Regisseur

Alejandro Landes

Productiejaar

2019

Productieland(en)

NL, DEUZE, AR, CO, UY, SE

Lengte

102 min.

Taal

English, Spanish

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op