Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
In een Japanse stroomversnelling

In een Japanse stroomversnelling

Louis van Gasteren, Joke Meerman / NL, 2002 / 85 min.

Tijdens het retrospectief rond Mikio Naruse is een bijzondere film te zien over de relatie Japan-Nederland. Louis van Gasteren maakte een eigenzinnige documentaire over twee ingenieurs – Nederlandse watermannen – in het Japan van de 19e eeuw.

Japansestroomversnelling ps

In Nederland zijn de namen van het ingenieursduo Escher en De Rijke bijna vergeten; in Japan worden zij echter nog altijd geprezen. De waterbouwkundigen arriveerden in 1872 in Japan op uitnodiging van de Meiji-regering, die het land in hoog tempo wilde moderniseren; Escher en De Rijke hielpen tussen 1872 en 1903 met het toegankelijk maken van havens voor stoomschepen en het kanaliseren van rivieren.

In een Japanse stroomversnelling schetst in een mengeling van documentaire en gespeelde scènes de lotgevallen van de twee Nederlandse “watermannen”. Het ingenieursduo oogstte veel lof voor zijn werkzaamheden maar kreeg tegelijkertijd te maken met spanningen, frustraties en conflicten, zowel onderling als met de Japanse bestuurders.

Louis van Gasteren (1922-2016) maakte sinds 1951 documentaires en speelfilms. Bekende titels uit zijn oeuvre zijn onder meer Omdat mijn fiets daar stond (1966), Begrijpt u nu waarom ik huil (1969) – een geruchtmakende documentaire over een lsd-therapie voor oorlogslachtoffers – en het veelvuldig gelauwerde Hans, het leven voor de dood (1983), een portret van de op jonge leeftijd overleden Amsterdamse componist Hans van Sweeden.

Vertoning op 35mm (EYE-collectie). Samenwerking met de Nederlands–Japanse Vereniging, de inleiding wordt verzorgd door Joke Meerman, co-regisseur van de film.

Over Van Gasteren verscheen in de reeks Framing Film Filming the Future, een monografie van de hand van hoogleraar Patricia Pisters (Media Studies, UvA) over Van Gasterens oeuvre.

Details

Regisseur

Louis van Gasteren, Joke Meerman

Productiejaar

2002

Productieland(en)

NL

Originele titel

In een Japanse stroomversnelling

Lengte

85 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

In een Japanse stroomversnelling
In een Japanse stroomversnelling
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op