Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
In fabric eye filmmuseum 1

In Fabric

Peter Strickland / GB, 2018 / 118 min.

Moderne fabel over een demonische jurk, die zowel hilarisch als buitengewoon verontrustend is. Peter Strickland (Katalin Varga, Berberian Sound Studio) baseerde zijn nieuwste film op de giallo van de jaren tachtig. Eerder te zien op het Imagine Film Festival. 

Poster in fabric eye filmmuseum

Een gescheiden vrouw van in de veertig koopt een knalrode jurk voor een blind date. Er gebeuren echter vreemde dingen; de vrouw besluit de jurk terug te brengen naar een kringloopwinkel. Daar wordt hij opgepikt door een wasmachinemonteur, die ook in de ban van de jurk raakt.

bizarre personages

Voor zijn nieuwste film liet de Britse regisseur Peter Strickland (Katalin Varga, Berberian Sound Studio, The Duke of Burgundy) zich inspireren door de giallo, het genre van de Italiaanse murder mystery, voorzien van ijle synthesizerscores en veel artificieel aandoende effecten. Strickland noemt William Kleins Who are you, Polly Maggoo? en Kenchi Iwamoto's Kikuchi als inspiratiebronnen.

Strickland richt zijn obsessieve aandacht voor detail op analoge apparaten en andere parafernalia van de jaren tachtig. Hij bevolkt zijn wereld met bizarre personages, zoals een verkoopster die met een vet Oost-Europees accent vreemde teksten debiteert, en twee bazen from hell.

Nog ongewoner zijn de demonische eigenschappen van de jurk zelf. Maar het zijn al deze elementen samen die een veel groter geheel creëren: een nachtmerrieachtige wereld die hilarisch en buitengewoon verontrustend is. [bron: Imagine Film Festival]

“...fijn...alles uit de kast getrokken...een feestje om naar te kijken...mysterieus, aandoenlijk en bij vlagen grappig. Qua vorm is aan alles gedacht. Het camerawerk en het sound design zijn prima, maar vooral de retro aankleding is fantastisch...aangenaam obscure gevoel... (**** Algemeen Dagblad)

“...geestig...leuk...van de ene verbazing in de andere...subliem sounddesign...Verrukkelijk vreemd... (**** De Volkskrant)

“...hypnotisch en broeierig spookverhaal vol kleurrijke types...absurdistisch grappig, onheilspellend en vervreemdend. (**** De Telegraaf)

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Peter Strickland

Productiejaar

2018

Productieland(en)

GB

Originele titel

In Fabric

Lengte

118 min.

Taal

English, French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

In fabric eye filmmuseum 2
In fabric eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op