In memoriam Peter Fonda: Easy Rider
Afgelopen weekend overleed Peter Fonda op 79-jarige leeftijd. Hij verwierf iconische status als het gezicht van de sixties door zijn rol in Easy Rider, dé film over de zoektocht naar vrijheid; Fonda was 'Captain America', de elegante rebel die op zijn glimmende chopper de hippiedroom aan flarden reed. Easy Rider is nog een keer te zien in Eye, in de 35mm-kopie. Inleiding door Eye-programmeur Leo van Hee.
Peter Fonda (1940-2019) behoorde tot wat in vakkringen “Hollywood royalty” wordt genoemd; zijn vader was Henry Fonda, ster van de jaren veertig, vijftig en zestig. Zus Jane Fonda groeide – ondanks haar felle protesten tegen de Vietnam-oorlog – uit tot een van de grootste vrouwelijke Hollywoodsterren en Peter Fonda”s dochter Bridget maakte ook furore.
levensgevoel
Peter zou zijn leven lang geëerd worden voor zijn optreden in Easy Rider (Gouden Palm, Cannes), die hij produceerde en waarvoor hij ook meeschreef aan het Oscargenomineerde scenario, samen met Dennis Hopper en Terry Southern.
Easy Rider – met Jack Nicholson in een bijrol als alcoholistische advocaat – vertolkte het levensgevoel van de hippies die alles anders zouden doen. Geen negen-vijfbestaan, geen verstikkende monogame huwelijken, niet langer een carrière najagen in de betonnen kantoorkolossen van de stad. In plaats daarvan: vrij als een vogel rond cruisen op de motor, terug naar het platteland en autarkisch leven van de opbrengst van moedertje aarde, joint en remmingbevrijdende LSD-trip bij de hand.
studiosysteem
De soundtrack met songs van Steppenwolf, The Byrds, The Band en Jimi Hendrix vormde de belichaming van de idealen en was de vervanging van story driven-dialoog. De choppers rolden door het majestueuze Amerikaanse landschap, de songs vertelden het verhaal.
Het onafhankelijk geproduceerde en ogenschijnlijk uit de losse hand gefilmde Easy Rider - gemaakt voor 380.000 dollar, opbrengst wereldwijd 60 miljoen (!) - markeerde de doorbraak van een nieuwe generatie filmmakers die het heft in eigen handen nam.
idealen
“A man went looking for America, and couldn”t find it anywhere” luidde de slagzin op de poster destijds. Daarin was de teleurstelling vervat van de hippiedroom; het streven naar 'love, peace & happiness' mondde uit in een desillusie. De idealen hielden geen stand, de VS raakten steeds verder verstrikt in het moeras van de Vietnam-oorlog, rassenrellen en, uiteindelijk, Watergate.
Vertoning op 35mm, kopie uit de Eye-collectie.
Details
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.