Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Werner Herzog bij de opnames van Auch Zwerge haben klein angefangen (1970) Foto: Bettina von Waldthausen © Werner Herzog Film / Deutsche Kinemathek

In person: Werner Herzog

In person: Werner Herzog

Na een maandenlange onderdompeling in Werner Herzogs oeuvre, komt de maestro himself nu eindelijk langs in Eye. In een uitgebreid gesprek met Herzog, Eye-directeur Bregtje van der Haak, Hoofd Tentoonstellingen Jaap Guldemond en programmeur Thijs Havens kom je vanavond alles te weten wat je ooit van de markante regisseur had willen weten.

poster Werner Herzog: In Person

In zijn werk zoekt Werner Herzog de plekken op waar onze planeet het meest buitenaards aandoet. Van de rand van actieve vulkanen tot de wereld onder het poolijs; van de jungle tot brandende olievelden; van de Sahara tot de dodencel.

Hij richt zijn camera op mensen die in extreme omstandigheden leven en overleven – van wetenschappers op Antarctica tot kindsoldaten. De regisseur voelt een sterke geestverwantschap met de dromers, de obsessievelingen, de solitaire rebellen en de gemarginaliseerden, die om welke reden dan ook de gebaande paden links laten liggen.

Je kan bijna zeggen dat ‘Herzogiaans’ een genre op zich is geworden: groots, meeslepend, compromisloos. Speciaal voor zijn tentoonstelling komt hij nu naar Eye. Herzog vertelt hoe hij te werk gaat en hoe hij ons altijd weer weet te verrassen. En wat is toch die ecstatic truth?

Over Werner Herzog

Werner Herzog (1942, München) maakte zijn eerste film toen hij 19 was. Sindsdien heeft hij meer dan 70 films afgeleverd, en vanuit zijn huidige woonplaats Los Angeles is hij nog altijd actief: behalve als filmmaker ook als acteur, schrijver, operaregisseur en aan de door hem opgerichte Rogue Film School. Met films als Auch Zwerge haben klein angefangen (1971) en Aguirre, der Zorn Gottes (1972) vestigde hij zijn naam als een van de belangrijkste naoorlogse Duitse filmmakers, naast Wim Wenders en Rainer Werner Fassbinder. Films als Nosferatu (1979), Fitzcarraldo (1982), Lektionen in Finsternis (1992) en Mein liebster Feind (1999) hebben een onbetwiste plek binnen de internationale geschiedenis van onafhankelijke film. Herzogs werk is veelvuldig bekroond.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2023

Lengte

105 min.

Voertaal

Engels

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
Werner Herzog bij de opnames van Fitzcarraldo (1982) © Werner Herzog Film / Deutsche Kinemathek
still Werner Herzog - Radical Dreamer (Thomas von Steinaecker, DE/GB 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op