Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Risttuules filmstill24

In the Crosswind

Martti Helde / EE, 2014 / 90 min.

Verbluffende tableaux vivants, waarin de tijd letterlijk stilstaat, vormen een indrukwekkend requiem voor de inwoners van de Baltische staten die door Stalin zijn gedeporteerd. Vertoning t.g.v. de 4 mei-herdenking.

Inthecrosswind 420x594affiche defweb

Vele inwoners van de Baltische landen werden in de zomer van 1941 gedeporteerd naar Siberië of op Stalins bevel gedood – een vergeten genocide. In zijn volstrekt eigenzinnige debuut bevriest de Estse regisseur Martti Helde de tijd door de camera rond te bewegen in dertien stilstaande tableaux vivants met soms wel honderden figuranten, ondersteund door een schitterende voice-over. Per stuk vergden deze tableaux vivants twee tot zes maanden voorbereiding, de opname duurde één dag.

Helde nam het Siberische dagboek van de Estse vrouw Erna als basis. Voor 14 juni 1941 woonde Erna op het idyllische platteland met haar man en hun jonge dochter. Hoewel sommige van hun vrienden en familieleden erop aandringen dat ze vluchten, besluiten zij in hun geboorteland te blijven.

Vanaf het moment dat de Sovjetmachten op hun boerderij aankomen, raakt de tijd letterlijk bevroren in een moment van chaos en paniek. In een Siberische kolchoz waar zij en de andere "vijanden van het volk" zijn gestationeerd, worden ze gedwongen om moeilijk en gevaarlijk werk te verrichten.

Martti Helde en cameraman Erik Pollumaa namen schilderijen en beeldhouwwerken als inspiratiebron om de houding en expressie van de stilstaande mensen dynamisch te verbeelden in hun verbluffende, vernieuwende mix van fotografie en cinema.

“…bijzonder…indrukwekkend…Hartverscheurend…verbluffend …unieke visuele reis… (***** De Filmkrant)

“ …een van de meest gedurfde debuten van de afgelopen tijd…verbluffend…schitterend…volstrekt eigenzinnige stijl…uitgekiende mix…werkt perfect… (**** NRC Handelsblad)

“..schokkend mooi…indrukwekkend vakmanschap…De choreografie is knap, de manier van vertellen soepel, het geluid en de muziek vullen het beeld schitterend aan…meer dan een knap en dapper experiment…huzarenstukje dat het verdient gezien te worden… (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Martti Helde

Productiejaar

2014

Productieland(en)

EE

Originele titel

Risttuules

Lengte

90 min.

Taal

Estisch, Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Risttuules filmstil14
Risttuules filmstill22
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op