Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)

In the Heat of the Night

Norman Jewison / US, 1967 / 110 min.

Vijf Oscars maar liefst won Norman Jewisons aanklacht tegen racisme in het diepe zuiden van de VS. Sidney Poitier speelt een zwarte politieagent die verdacht wordt van moord, zijn huidskleur geldt a priori als schuldbekentenis. Bij de ontrafeling van de moord loopt de samenwerking met de lokale autoriteiten zacht gezegd nogal stroef en blijkt de bevolking veelal racistisch.

poster In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)

In een slaperig stadje in het diepe zuiden van de VS wordt een man vermoord; al gauw valt de verdenking op de zwarte vreemdeling Virgil Tibbs (Poitier) die op het station wacht op een trein. Na zijn arrestatie blijken de zaken niet zo eenvoudig; Tibbs is politieagent en een verrekt goeie detective – hij biedt aan mee te helpen met het onderzoek om zijn onschuld te bewijzen. Voor sheriff Bill Gillespie (Rod Steiger) staat echter vast wie de moordenaar is.

In the Heat of the Night won vijf Oscars, onder meer voor beste film en acteur (Steiger). Jewisons felle aanklacht tegen racisme blijkt nog niets aan actualiteit te hebben ingeboet, reden waarom deze klassieker – met muziek van Quincy Jones – op hoge 4K-kwaliteit is gerestaureerd.

In In the Heat of the Night geeft Poitier als Mr. Tibbs de plantage-eigenaar Endicott een klap, wat een belangrijk moment in de zwarte cinema markeerde. Poitier werd zo de man van “de klap die over de hele wereld werd gehoord”, in de tijd van de burgerrechtenbeweging.

Vertoning van de 4K-restauratie

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Norman Jewison

Productiejaar

1967

Productieland(en)

US

Originele titel

In the Heat of the Night

Lengte

110 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)

‘The slap heard around the world’

Voor ons online Magazine plaatste The Black Archives’ Isabelle Britto ‘the slap heard around the world’ uit In the Heat of the Night in een historische context. Waarom maakte deze klap zo’n indruk in 1967, en wat maakte Sidney Poitier zo’n bijzondere acteur?

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op