Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still India Song (Marguerite Duras, FR 1975)

India Song

Marguerite Duras / FR, 1975 / 120 min.

Beklemmende film over de naderende ondergang van twee vrouwen in het koloniale India. Duras' beroemde film inspireerde Ivo van Hove tot een theaterstuk. "Een herinnering aan een voorbije wereld, waar beelden worden opgeroepen door woorden", luidt Van Hoves omschrijving van India Song.

poster India Song (Marguerite Duras, FR 1975)

De experimentele film India Song van de Franse auteur, feminist en filmmaker Marguerite Duras (1914-1996) speelt zich af op de Franse ambassade in het Calcutta van de jaren dertig.

De ambassadeursvrouw, vertolkt door Delphine Seyrig (1932-1990), heeft affaires met verschillende diplomaten. De acteurs komen enkel zwijgend in beeld en de hele film speelt zich af in de bubbel van een vervallen landhuis.

De wereld buiten de ambassade wordt tot leven gewekt door middel van de vooraf ingesproken geluidsband: lichaamsloze stemmen beschrijven de geuren, de hitte, de lepralijders en de hongerige slachtoffers van het kolonialisme aan de oevers van de Ganges.

Terwijl de acteurs zich traag en als verdoofd door het huis bewegen, worden dialoog, actie en narratief opgeroepen door de buiten beeld gesproken tekst. Duras baseerde het filmscript op een nooit uitgevoerd toneelstuk dat ze eerder schreef in opdracht van het National Theatre in Londen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Marguerite Duras

Productiejaar

1975

Productieland(en)

FR

Originele titel

India Song

Lengte

120 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still India Song (Marguerite Duras, FR 1975)
still India Song (Marguerite Duras, FR 1975)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op