Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones and the Last Crusade

Steven Spielberg / US, 1989 / 127 min.

Voortdenderende avonturenfilm in de Indiana-reeks, met de vader/zoon-verhouding van Sean Connery en Harrison Ford als summum van genot. Deze derde aflevering van de door Spielberg geregisseerde 'sage' voegt intelligente humor en psychologie toe aan het avontuur.

poster Indiana Jones and the Last Crusade

“Stop calling me “Junior””, bijt Indiana Jones zijn vader toe, met wie hij een zoektocht onderneemt naar the big one, de Heilige Graal. Via Venetië en de Oostenrijks-Duitse grens (waar ze een ongevraagde handtekening van Hitler krijgen) eindigen ze hun kruistocht in Egypte, inclusief gedenkwaardige rattenscène.

In een van de vele ingenieuze actiescènes die de film rijk is verliest een vliegtuig zijn vleugels in een tunnel, en rijdt daarna gewoon door op de snelweg. De amusant kibbelende vader en zoon reizen verder per circustrein (met River Phoenix als jonge Indiana), motorboot, motor, zeppelin, gevechtsvliegtuig, paard, kameel en tank, om uiteindelijk hun grootste sprong te maken, “the leap of faith”. Winnaar van de Oscar voor Special Effects. Het scenario is van de hand van George Lucas en Menno Meyjes.

“De liefde voor geschiedenis wordt je onderbewust bijgebracht door Indiana Jones en zo ook je levenslange angst voor slangen." – Will Koopman (Danni Lowinski, Gooische Vrouwen).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1989

Productieland(en)

US

Originele titel

Indiana Jones and the Last Crusade

Lengte

127 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Steven Spielberg

Eye presenteert 8 juli t/m 31 augustus 2016 een zomer lang een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière.

Lees meer
campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller
still Indiana Jones and the Last Crusade
still Indiana Jones and the Last Crusade
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op