Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Insiang brocka photo4 crop

Insiang

Lino Brocka / PH, 1976

Lino Brocka’s genadeloze film over het lijden van jonge tiener Insiang ging als een schok door het festival van Cannes. Terwijl Insiang in stilte lijdt, bereidt ze de wraak op haar verkrachters voor.

Poster 2 0

De eerste Filipijnse film die in Cannes werd vertoond ging in 1976 als een schok door het invloedrijke film festival. De autoriteiten waren not amused, aanvaringen en problemen waren het gevolg.

Martin Scorsese omschreef regisseur Lino Brocka als “de natuurkracht” van de wereldcinema. Brocka”s vijftiende speelfilm gaat over de gelijknamige tiener die wraak zoekt op de mannen die haar verkrachtten en emotioneel misbruikten en daardoor haar (liefdes)leven ruïneerden. De regisseur situeert zijn hoofdpersonage in een gebroken gezin en een uitzichtloze wereld van armoede, misdaad en verval. Hij opent zijn film daarom met het tevergeefs gegil van ontelbare varkens die op het punt staan geslacht te worden; een kille metafoor voor de harde wereld waarin Insiang opgroeit. Zij ondergaat haar lijden in stilte, al is ze uiteindelijk bereid om op listige wijze van haar af te slaan.

Insiang is nu digitaal gerestaureerd met ondersteuning van Scorseses World Cinema Project binnen The Film Foundation.

over de regisseur

Lino Brocka (1939-1991), radicaal filmmaker uit de Filippijnen, schrok er niet voor terug om de armoede, corruptie en wetteloosheid van zijn geboorteland in beeld te brengen. In zijn films liet hij zien hoe vernederend het leven was onder de dictatuur van Marcos. Brocka kwam regelmatig in aanvaring met de autoriteiten; hij zag zich gedwongen zijn films het land te smokkelen om de censuur te ontlopen.

Restauratie door Cinetica di Bologna / L”Immagine Ritrovata. Ondersteund door The Film Foundation”s World Cinema Project en de Film Development Council of the Philippines.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lino Brocka

Productiejaar

1976

Productieland(en)

PH

Originele titel

Insiang

0

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Martin Scorsese

In de zomer van 2017 presenteerde Eye een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld.

Lees meer
campagnebeeld Martin Scorsese - The Exhibition
Insiang brocka photo1 crop
Still 2 8
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op