Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Insyriated st 1 jpg sd high

Insyriated

Philippe Van Leeuw / BE, FR, LB, 2017 / 85 min.

Claustrofobisch drama won de publieksprijs op het filmfestival van Berlijn. Insyriated speelt zich volledig af in één flat, en vertelt een bewogen dag uit het leven van enkele Syriërs. De spanning wordt langzaam opgebouwd terwijl de kijker wordt geconfronteerd met een groot moreel dilemma.

Insyriated ps 1 jpg sd high

Een moeder (gespeeld door de Israëlische actrice Hiam Abbass, ook te zien in Blade Runner 2049), probeert haar kinderen en een stel buren te beschermen tegen het Syrische oorlogsgeweld van scherpschutters, bommen en plunderaars. Niemand mag hun appartement in een stukgeschoten en verlaten flatgebouw in Damascus verlaten. Maar op dat moment heeft het noodlot al toegeslagen. Overleven betekent voor hun om meerdere malen per dag verscheurende keuzes maken over leven en dood.

Insyriated speelt zich volledig af in één flat. Elke beslissing kan van essentieel belang zijn. Het appartement dat voorheen diende als een liefdevolle thuisbasis, is nu veranderd in een gevangenis.

Insyriated is de tweede film van Philippe Van Leeuw, die naam maakte als cameraman van onder meer La vie de Jésus van Bruno Dumont. Nogal wat acteurs, zowel de kinderen als volwassenen, zijn Syriërs die door het oorlogsgeweld hun land ontvlucht zijn. Van Leeuw heeft hen in Libanon gevonden, waar de film ook is opgenomen.

“...intiem, beklemmend, goed geschreven en indringend gespeeld...rake film...Zeer verfrissend...voortreffelijk... (**** De Filmkrant)

“...Zorgvuldig...intieme choreografie... (**** Het Parool)

“...sterk spelende acteurs... (**** De Telegraaf)

Details

Regisseur

Philippe Van Leeuw

Productiejaar

2017

Productieland(en)

BE, FR, LB

Originele titel

Insyriated

Lengte

85 min.

Taal

Arabisch

Drager

DCP

Insyriated st 3 jpg sd low
Insyriated st 5 jpg sd low
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op