Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Intimate lighting eye filmmuseum03 0

Intieme belichting

Ivan Passer / CSHH, 1965 / 74 min.

Het rustige leven van muzikant Bambas wordt verstoord door de komst van zijn oude vriend en studiegenoot Peter, beroepscellist in Praag. Met enige verbazing beziet hij de toestanden op het platteland in dit bijna plotloze verhaal vol milde humor.

Intiemebelichting 70x100affiche def web 534x754

Bambas is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium. Toch heeft hij geen carrière gemaakt en is in een kleine provincieplaats blijven hangen. Hij staat aan het hoofd van de muziekschool en begeleidt in zijn vrije tijd een amateurorkestje dat speelt bij bruiloften en partijen. Bambas heeft in deze eenvoudige levenswijze een zekere rust en tevredenheid gevonden.

wakker worden in de garage

De rust wordt op een dag verstoord door de komst van zijn oude vriend en studiegenoot Peter en diens vriendin Stepa. Peter gaat meewerken aan een uitvoering van Bambas” orkest. Hij is beroepscellist in Praag en kijkt met enige verbazing naar de toestanden op het platteland, die nog regelrecht uit de oude Donau-monarchie stammen. Toch raken Peter en Stepa bekoord door dit plattelandsleven. De beide vrienden drinken te veel en worden wakker in de garage van opa en oma Svehla. De wereld is hetzelfde gebleven, maar misschien kan de “intieme belichting” ertoe bijdragen dat men elkaar met meer begrip gaat bekijken.

bijzondere stemming

Filmpoëet Ivan Passer maakt zijn helden onderdeel van een bijna plotloos verhaal. Hun ontmoeting, na jaren, roept in hen slechts een bijzondere stemming op, niet meer. Passer tikt met milde humor lichtjes tegen de situatie, alsof hij bang is de menselijke waardigheid van zijn personages te beschadigen.

“...humoristisch...hartverwarmende komedie...prachtige restauratie... vertederend...oogstrelend...subtiel...nog steeds een verpletterende indruk. (De Filmkrant)

Details

Regisseur

Ivan Passer

Productiejaar

1965

Productieland(en)

CSHH

Originele titel

Intimní osvetlení

Lengte

74 min.

Taal

Czech

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Intimate lighting eye filmmuseum01 0
Intimate lighting eye filmmuseum02 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op