Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Into the Abyss (Werner Herzog, DE/US/GB 2011)

Into the Abyss

Werner Herzog / DEUZE, US, GB, 2011 / 105 min.

Een van Herzogs meest indringende films, subtiel en gelaagd, waarin hij een aantal Amerikaanse 'death row'-gevangenen interviewt die wachten op hun doodstraf. Zijn gesprekken geven volgens Herzog "een blik in de afgrond van de menselijke ziel".

poster Into the Abyss (Werner Herzog, DE/US/GB 2011)

Herzog duikt in een drievoudige moordzaak in Conroe, Texas, en stelt daarbij de vraag waarom mensen andere mensen doden – en waarom een staat datzelfde doet. Hij voert intieme gesprekken met de betrokkenen, onder wie de 28-jarige terdoodveroordeelde Michael Perry, acht dagen voordat het vonnis voltrokken wordt.

Het onderzoek van Herzog strekt zich ook uit tot de families van de slachtoffers en daders, evenals een staatsbeul en pastoor die bij de gevangenen aanwezig zijn wanneer die hun laatste adem uitblazen. Zoals zo vaak verkent hij onheilspellend terrein, om juist daar menselijkheid aan te treffen.

Hoewel de gruwelijke schuld van de daders op geen enkele manier wordt relativeerd, gaat Herzog toch respectvol met ze in gesprek. De film is te lezen als subtiel, gelaagd pamflet tegen de doodstraf, met name omdat Herzog de absurde kanten eraan 'Herzogiaans' weet bloot te leggen. Een van de beste interviewmomenten uit Herzogs hele oeuvre is wanneer hij een medewerker van een dodencel binnen een paar minuten aan het huilen krijgt door een vraag over... een eekhoorn.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2011

Productieland(en)

DEUZE, US, GB

Originele titel

Into the Abyss

Lengte

105 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Into the Abyss (Werner Herzog, DE/US/GB 2011)
still Into the Abyss (Werner Herzog, DE/US/GB 2011)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op