Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Art: Is Heaven Blue (Paul & Menno de Nooijer)

Is Heaven Blue?

Eye on Art

Paul en Menno de Nooijer maakten een monumentaal oeuvreboek, dat ze vanavond presenteren: Is Heaven Blue?. De kunstenaars zelf geven een korte toelichting op hun werk, en presenteren drie nieuwe films, ingeleid door Peter Delpeut en Simona Monizza, die ook hun favoriete De Nooijer-film hebben gekozen.

poster Eye on Art: Is Heaven Blue?

In aanwezigheid van Paul, Menno en Françoise de Nooijer vindt de première plaats van vier van hun nieuwe films: Is Heaven Blue?, Bye Bye, Corona 2020 en Winter. De korte filmsTransformation by Holding Time – Muse en How to Make a New York Cake maken het filmprogramma compleet. Ook wordt het boek Is Heaven Blue? (uitgeverij Voetnoot), een omvangrijk overzicht van het indrukwekkende filmoeuvre van Paul, Menno en Françoise de Nooijer, het resultaat van vijftig jaar filmen, gepresenteerd.

De nieuwe films staan in het teken van ‘afscheid’. In Winter verdwijnt een naakte man in een winters landschap. Het tragikomische Bye Bye laat zien dat afscheid nemen niet zo eenvoudig is. In Is Heaven Blue? krijgen eerdere motieven een nieuwe, dramatische invulling; losse eindjes vinden hun plaats: de cirkel wordt gesloten. Aan de hand van ruim 3.500 filmbeelden uit 101 films toont het boek Is Heaven Blue? een uitgebreid chronologisch overzicht van hun oeuvre.

Paul de Nooijer is een eigenzinnige pionier op het gebied van creatieve fotografie en experimentele film in Nederland. Zijn werk is persoonlijk en experimenteel, vervreemdend maar ook grappig, vaak in samenwerking met bevriende kunstenaars en zijn vrouw Françoise als model en producent. Hun zoon Menno speelt van jongs af aan een rol in de foto’s en films - en als vanzelfsprekend werken zij vanaf 1989 samen. De films en het monumentale overzichtsboek betekenen voor de De Nooijers de afronding en het sluitstuk van een groots project.

Filmkenner en auteur Peter Delpeut schetst in zijn inleiding een intens en levendig beeld van werk en werkwijze van de drie hoofdpersonen en van hun unieke samenwerking voor én achter de camera. Simona Monizza, Eye's curator experimentele film, zal de relatie tussen de filmmakers en het filmmuseum belichten.

Programma

 • Transformation by Holding Time (kunstenaar en muze) (1976, 4’)

 • Corona 2020 (2021, 2’)

 • Bye Bye (2018/2021, 5')

 • Winter (2015/2021, 4’)

 • How to Make a New York Cake (1978, 5’)

 • Is Heaven Blue? (2021, 18’)

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

70 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Eye on Art: Is Heaven Blue (Paul & Menno de Nooijer)
Eye on Art: Is Heaven Blue (Paul & Menno de Nooijer)
Eye on Art: Is Heaven Blue (Paul & Menno de Nooijer)

Eye Film Player

Vanaf 7 oktober zal een selectie films van Paul en Menno de Nooijer beschikbaar zijn op de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op