Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Faust 1925 stil1l 0

Jacco Gardner scores: Faust

Murnau's visie op de beroemde sage van een oudere professor die zijn ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor zijn jeugd. Multi-instrumentalist Jacco Gardner maakte in 2017 voor de Cinémathèque française een nieuwe score voor deze film. Nu beleeft deze bijzondere voorstelling dan eindelijk haar Nederlandse premiére tijdens het Pop! programma van Eye on Sound.

Poster faust murnau 1

Murnau's laat­ste film voor zijn vertrek naar Hollywood wordt gezien als een meesterwerk van het Duits expressionisme. Deze geper­fec­tio­neerde studioproduc­tie naar het bekende Faust-verhaal van Goethe roept met decors en fotogra­fie een magische sfeer op. Nadat hij de pest heeft gezaaid in de stad waar Faust woont, biedt Mephisto, de demon, hem een ​​duivels pact aan. Faust accepteert...

vintage instrumenten

De Nederlandse muzikant Jacco Gardner geeft in Eye een bijzondere live uitvoering van zijn nieuwe score voor Faust, samen met Maria Pandiello en Nic Niggebrugge. Gardner is een week voor het eerdere concert in 2017 in Cinémathèque française in residentie gegaan in Red Bull Studios Paris, waar hij met vintage instrumenten zijn dromerige universum kon oproepen. Hij maakte bijna twee uur aan muziek om deze mijlpaal van het Duitse expressionisme te begeleiden.

Jacco Gardner:

“Elke keer als ik Faust zie, realiseer ik me wat een meesterwerk deze film is. Ik heb samengewerkt met twee muzikanten, Maria Pandiello, een toetsenist en liefhebber van analoge synths die me kennis liet maken met de cinema van Murnau, en met mijn trouwe percussionist Nic Niggebrugge. We hopen dat onze interpretatie dit filmmonument recht zal doen!"

wunderkind uit Hoorn

De Nederlandse muzikant Jacco Gardner zette zichzelf met zijn debuutalbum Cabinet of Curiousities (2013) in één klap wereldwijd op de kaart dankzij vernuftig geproduceerde poppareltjes waarin op verfrissende wijze de invloed terug te horen is van de psychedelische jaren-60-producties van onder andere Syd Barrett en Curt Boettcher. De internationale pers was jubelend over dit 'wunderkind uit Hoorn' (popblad NME) en internationale tours en twee intrigerende albums volgden, waaronder het intrigerende, spacey conceptalbum Somnium (2018).

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Sound: POP!

Rapper Tupac Shakur, poplegende David Bowie en singer-songwriter Björk: wat hebben ze met elkaar te maken en wat doen ze in het filmmuseum? Ontdek het bij Eye on Sound: POP!, een programma over de innige band tussen popmuziek en film, met speelfilms, documentaires, live optredens en talkshows.

Lees meer
still The Man Who Fell to Earth
Jaccogardner somnium mariapandiello 0
Faust 1925 still2 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op