Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jacobs ladder still 5

Jacob's Ladder

Adrian Lyne / US, 1990 / 113 min.

Vietnamveteraan Jacob Singer (Tim Robbins) ziet spoken, of liever gezegd: demonen. Bestaan ze echt of alleen in zijn hoofd? Beklemmende horrorfilm van regisseur Adrian Lyne zet de kijker ook nu nog, bijna dertig jaar later, behendig op het verkeerde been. Vertoning in het programma Shell Shock, over de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen.

Poster jacobs ladder

Wat is er toch met Jacob Singer (Tim Robbins) aan de hand? Jaren nadat hij gewond raakte in Vietnam, woont hij met zijn vriendin Jezzie in Brooklyn, waar hij de kost verdient als postbode. Jacob wordt niet alleen geplaagd door afschuwelijke herinneringen, steeds vaker duiken er demonische figuren in zijn omgeving op. Lijdt hij aan een extreme variant van post-traumatische stressstoornis of hebben zijn nachtmerries en visioenen een andere oorzaak?

wurggreep

Regisseur Adrian Lyne gaat in de opvolger van zijn kaskraker Fatal Attraction (1987) voluit voor horror. De maalstroom van verschrikkingen die almaar woester om goeiige lobbes Jacob begint heen te draaien, krijgt ook de kijker al snel in een wurggreep.

Lyne had de pech dat zijn film werd uitgebracht tijdens de Eerste Golfoorlog. Een periode waarin de wonden van Vietnam tijdelijk werden toegedekt met onvervalst Amerikaans patriottisme. Aan een tegengeluid was even geen behoefte. Een remake verschijnt later dit jaar.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Adrian Lyne

Productiejaar

1990

Productieland(en)

US

Originele titel

Jacob's Ladder

Lengte

113 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Jacobs ladder still 1
Jacobs ladder still 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op