Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Jane by Charlotte (Charlotte Gainsbourg, FR/GB/JP 2021)

Jane by Charlotte

Bekijk trailer

Charlotte Gainsbourg / FR, GB, JP, 2021 / 88 min.

Charlotte Gainsbourg, actrice, besloot haar moeder Jane Birkin te interviewen over haar leven, haar kinderen en, vooral, de relatie met Charlotte, de middelste van drie dochters. Het resultaat is een liefdevol portret, dat ook doordringend essay is over moeders en dochters.

poster Jane by Charlotte (Charlotte Gainsbourg, FR/GB/JP 2021)
Jane Birkin noemde Charlotte Gainsbourg (21 Grams, Melancholia, Lvx Æterna) “de meest mysterieuze” van haar kinderen. Die opmerking is haar altijd bijgebleven, vertelde Gainsbourg in een interview bij de uitbreng van de eerste door haarzelf geregisseerde film.

Charlotte – haar vader was Frankrijks favoriete bad boy Serge Gainsbourg, componist, chansonnier, drinker en roker – dacht dat Jane altijd afstand tot haar bewaarde. Om de gereserveerdheid tussen moeder en dochter te overwinnen, besloot Charlotte Jane (75) te interviewen over haar leven, haar kinderen en, vooral, de relatie met Charlotte (nu 51).

Familiegeschiedenis

Charlotte filmde Jane Birkin tijdens optredens in Tokio en New York – lang de woonplaats van Charlotte en haar kinderen –, waar Jane de chansons van Serge Gainsbourg vertolkt voor een bewonderend publiek. Daarnaast zijn er de lange gesprekken over Janes carrière, de familiegeschiedenis, beroemd zijn, ouder worden, hoe je een hond moet adopteren en de moeder- en grootmoeder-rol.

Een van de hoogtepunten van de film is een gezamenlijk bezoek aan het huis in het 7e arrondissement van Parijs waar Serge Gainsbourg tot aan zijn dood in 1991 woonde en waar Birkin na de scheiding in 1980 nooit meer terug was geweest. Charlotte kocht de woning na zijn dood en liet die in dezelfde staat zoals ze hem in 1991 aantrof.

De titel Jane par Charlotte is een toespeling op de film die Agnès Varda drieëndertig jaar geleden maakte, Jane B. par Agnès V. (1988); Birkin, toen veertig jaar oud, luisterde naar de levenswijsheid van Varda, nu luistert Charlotte naar de ervaringen van Jane B. Eye vertoont ook dat eerdere werk van Varda enkele malen.

...persoonlijk portret...fraai en intiem...Liefdevol... (De Volkskrant)

...intiem portret... (NRC Handelsblad)

...teder...mooie, intieme momenten... (Het Parool)

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Charlotte Gainsbourg

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR, GB, JP

Originele titel

Jane par Charlotte

Lengte

88 min.

Taal

Italiaans, Japans, Chinees, Frans, Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Jane by Charlotte (Charlotte Gainsbourg, FR/GB/JP 2021)
still Jane by Charlotte (Charlotte Gainsbourg, FR/GB/JP 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op