Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Jaws (Steven Spielberg, US 1975)

Jaws

Steven Spielberg / US, 1975

Na Jaws bleven de stranden misschien niet leeg, maar het was er toch verdacht stiller dan vóór de film. Want wie durfde er zelfs maar een teen in het water te steken na het zien deze bloedstollende thriller over een witte haai die een pittoresk badplaatsje onveilig maakt?

poster Jaws (Steven Spielberg, US 1975)

De mechanische haai mocht dan het lokkertje zijn, het was het acteurstrio Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw dat de film hoofd, hart en ziel gaf. Met de verbroederingsscène tussen de nerdige wetenschapper Dreyfuss en rauwe zeebonk Shaw als hoogtepunt. Spielberg negeerde de relationele perikelen die in de oorspronkelijk roman van Peter Benchley nog breed worden uitgemeten en ging voluit voor male bonding in de strijd tegen de haai. Auteur Benchley werd van de set verwijderd toen hij bezwaar maakte tegen de volgens hem absurde slotscène. Spielberg had natuurlijk gelijk: tegen de tijd dat de eindstrijd zich aandiende, was zijn publiek bereid álles te geloven. Of liever gezegd: drie Oscars en een totaalopbrengst van 470 miljoen dollar op een budget van 9 miljoen bewezen Benchley”s ongelijk. Hollywood had er bovendien een nieuw fenomeen bij: de summer blockbuster.

“Jaws is de blauwdruk geweest voor vele generaties monsterfilms. ' We've got to close the beach!' Echt niet..." – Dick Maas (Amsterdamned, Prooi).

restauratie

Jaws is volledig gerestaureerd in samenspraak met Steven Spielberg en het postproductieteam van Amblin Entertainment. Gedurende verschillende maanden legden de technici van Universal Studios Digital Services zich toe op het nauwgezet herstellen van de kleurbalans, het verwijderen van vuil en krassen en het herstellen van aanwezige schade. Na de restauratie van het beeld werd ook de soundtrack van Jaws opgewaardeerd naar een DTS-HD Master 7.1-soundtrack om de klank te optimaliseren.

EYE vertoont van Jaws de DCP op 2K (de beeldresolutie). Een standaard bioscoopprojector projecteert films met een resolutie van 2K (2048x1080 pixels). In de zalen vertoont EYE films op diverse resoluties en formaten afhankelijk van hoe een film wordt aangeleverd in 2K, 4K, op 35mm, 70mm of DCP.

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1975

Productieland(en)

US

Originele titel

Jaws

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Toegankelijkheid

Earcatch

still Jaws (Steven Spielberg, US 1975)
still Jaws (Steven Spielberg, US 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op