Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)

Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles

Chantal Akerman / BE, FR, 1975 / 202 min.

Chantal Akerman brak op 25-jarige leeftijd internationaal door met dit krachtige, ingetogen drama. In haar indringende meesterwerk is Delphine Seyrig magnetisch als Brusselse huisvrouw die nauwgezet wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden. De film werd onlangs verkozen tot beste film in de poll die het filmtijdschrift Sight & Sound elke tien jaar organiseert onder filmmakers, - critici en -programmeurs.

poster Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)
Drie dagen lang volgen we Jeanne Dielman, een parttime prostituee wier leven bepaald wordt door routine, tot zich barsten beginnen te vertonen. Akerman bouwt haar film zorgvuldig op rond repeterende handelingen en werkt langzaam naar een uitbarsting toe.

De Belgische cineaste richt onze aandacht op de kleinste gebaren, die doorgaans in films verloren gaan: een mes dat bijna uitglijdt tijdens het aardappelschillen, een licht dat onnodig wordt uitgeschakeld, het zetten van koffie in een thermoskan. Bestek afdrogen. Schoenen poetsen. Gehakt met ei mengen.

Akerman noemde Jeanne Dielman een "liefdesfilm voor mijn moeder", als erkenning voor het type vrouw dat gevangen zit in het soort kleinburgerlijk leventje waaraan zijzelf wist te ontsnappen. De film werd door het Amerikaanse blad The Village Voice tot een van de grootste films van de 20ste eeuw verkozen.

Vertoning van de 4K-restauratie. Jeanne Dielman was de verrassende nummer 1 in de nieuwste Sight & Sound-poll van beste films aller tijden.

"Jeanne Dielman heeft nog niets van zijn overrompelende kracht verloren. (…) Alleen al om Jeanne Dielman verdient Chantal Akerman haar plaats in het pantheon van grote cineasten." Trouw

"Akerman is een van de belangrijke filmvernieuwers van de vorige eeuw." Sight and Sound

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Chantal Akerman

Productiejaar

1975

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles

Lengte

202 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)
still Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op