Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jigoku hell eye filmmuseum 1

Jigoku

-Nobuo Nakagawa / JP, 1960 / 100 min.

Theologiestudent Shiro wordt geplaagd door schuldgevoelens na een dodelijk auto-ongeluk. Het is het begin van een reeks verontrustende en gruwelijke gebeurtenissen die Shiro uiteindelijk tot aan de poorten van de hel brengen, waar zondaren gewogen en gemarteld worden en vergiffenis onmogelijk lijkt te zijn. Eye vertoont ook drie andere films van Nobuo Nakagawa.

Jigoku hell eye filmmuseum 4

Nobuo Nakagawa is de meester van de J-horror. Zijn Japanse hororklassieker Jigoku bouwt voort op boeddhistische ideeën over vergelding en het hiernamaals: na de dood moeten we boeten voor onze aardse zonden. Jigoku is gemaakt in een tijd waarin de horrorfilm internationaal een renaissance beleefde, maar deze verbluffende film lag toen al mijlenver af van de films die destijd in de jaren 60 in het Westen werden gemaakt. Zelfs naar de huidige maatstaven is Jigoku behoorlijk expliciet. De fantasmagorische beelden doen denken aan Het Laatste Oordeel van Hieronymous Bosch en de stille-filmklassieker Häxan van Benjamin Christensen (1921).

hel

Jigoku vertelt het griezelige verhaal van theologiestudent Shiro, die na een dodelijk auto-ongeluk vol schuldgevoel terugkeert naar huis om zijn ernstig zieke moeder te bezoeken. Daar voelt hij zich aangetrokken tot Sachiko, de dochter van een schilder, die lijkt op zijn verongelukte verloofde Yukiko. Het is het begin van een reeks gruwelijke gebeurtenissen waarin alle hoofdpersonen in de hel angsten ondergaan die overeenkomen met hun misdaden.

Met Engelstalige inleiding door Tom Mes (Universiteit Leiden). Tom Mes publiceert regelmatig over Japanse film en was jarenlang editor-in-chief van www.midnighteye.com.

Details

Regisseur

-Nobuo Nakagawa

Productiejaar

1960

Productieland(en)

JP

Originele titel

Jigoku

Lengte

100 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Jigoku hell eye filmmuseum 4
Jigoku hell eye filmmuseum 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op