Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jinn eye filmmuseum1

Jinn

Nijla Mumin / US, 2018 / 92 min.

De 17-jarige Summer is een zorgeloze zwarte tiener. Wanneer haar moeder Jade, een populaire weervrouw, zich plotseling bekeert tot de islam, staat Summers wereld op z'n kop en wordt ze gedwongen haar identiteit opnieuw te evalueren.

Poster jinn eye filmmuseum

Summer zit in het laatste jaar van de middelbare school en hoopt snel naar CalArts te gaan, de beroemde kunstacademie in de buurt van Los Angeles, voor een dansopleiding. Want behalve pizza peperoni eten en uren doorbrengen op social media, is dat wat Summer het liefste doet: dansen, en dan vooral hiphoppen – hoe uitdagender hoe beter.

naar de moskee

Wanneer Summers moeder Jade, een populaire weervrouw, besluit over te gaan naar de islam, kan Summer het niet geloven. Is haar moeder iemand anders geworden? Om Jade niet kwijt te raken, gaat Summer met haar mee naar de bijeenkomsten in de moskee, waar ook de aantrekkelijke Tahir rondloopt, een klasgenoot. Intussen vraagt Summer zich af hoe halal haar dansmoves zijn.

balans vinden

In haar tweede langs speelfilm schets Nijla Mumin het portret van een adolescent die haar seksualiteit ontdekt en tegelijkertijd de voorschriften van een strikte religie tegen het licht houdt. Hoe vind je een balans?

Mumin – zelf een alumnus van CalArts – laat zien hoe een meisje als Summer verstrikt kan raken in kwesties die te maken hebben met de Afrikaans-Amerikaanse moslimidentiteit. Wat niet betekent dat de film niet ook een sensuele ode is aan het vrouwelijk lichaam, dans en pizza peperoni....

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nijla Mumin

Productiejaar

2018

Productieland(en)

US

Originele titel

Jinn

Lengte

92 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Jinn eye filmmuseum2
Jinn eye filmmuseum3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op