Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Johancruijffjong2 0

Johan Cruijff - En un momento dado

Ramón Gieling / NL, 2004 / 91 min.

Ramón Gieling laat in een mix van interviews, prachtige archiefbeelden, geënsceneerde scènes met Johan Cruijff en een interview met de grootmeester zelf, zien hoe diep de bewondering en liefde van de Catalanen voor hun verlosser gaat.

Ps 39

Johan Cruijff heeft de gave dingen te doen die zijn leven en carrière grootse wendingen geven, zonder dat hij dat heeft voorzien of zelfs maar gewild. Zo wist hij de sympathie van elke Catalaan te winnen door zijn zoon - vervroegd met een keizersnee gehaald omwille van de legendarische wedstrijd Real Madrid-Barcelona in 1973 (0-5 voor Barça) - Jordi te noemen, een destijds in Spanje verboden naam van een Catalaanse heilige.

vellenkip

In alle onschuld gemaakte uitspraken werden in Catalonië beroemd, zoals het door Johan verkeerd gebruikte en un momento dado (op een gegeven moment) en gallina de piel (vellenkip in plaats van piel de gallina = kippenvel).

Ramón Gieling laat in een mix van interviews met meer en minder betrokkenen, prachtige archiefbeelden, geënsceneerde scènes met Johan Cruijff en een interview met de grootmeester zelf, zien hoe diep de bewondering en liefde van de Catalanen voor hun verlosser gaat. Niet alleen vanwege zijn uitzonderlijke voetbalkwaliteiten, maar ook en vooral omdat hij Catalonië zijn zelfvertrouwen teruggaf. (Nederlands Film Festival)

live flamenco-concert

Op 8 december geeft Jeff Heijne vooraf live een flamenco-concert. In de film speelt de flamencomuziek een belangrijke rol. Jeff Heijne is een eigenzinnige gitarist die de grenzen tussen flamenco en andere muziekstijlen laat vervagen. Hij toerde door Spanje met de Pablo Martinez Flamenco Jazz Band en speelde onder andere in het Concertgebouw, Ahoy en het Bimhuis.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ramón Gieling

Productiejaar

2004

Productieland(en)

NL

Originele titel

Johan Cruijff - En un momento dado

Lengte

91 min.

Taal

Catalan, Spanish, Dutch

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Ramón Gieling at Work

Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, een bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

Lees meer
Ramón Gieling © Bob Bronshoff
Johancruijff
still Johan Cruijff - En un momento dado
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op