Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Joker (Todd Phillips, US 2019)

Joker

Todd Phillips / US, CA, 2019 / 122 min.

Joaquin Phoenix oogstte haast unaniem lof met zijn intense vertolking van Arthur Fleck, de kwetsbare, maniakale einzelgänger die door een noodlottige opeenvolging van gebeurtenissen bekend zal komen te staan als Joker. De impact van deze 'prequel' van de Batman-reeks komt voor een groot deel op het conto van componist Hildur Guðnadóttir. Voorafgaand aan de film een voor de gelegenheid door Eye on Sound-programmeur Thijs Havens afgenomen video-interview met Guðnadóttir (+/- 30 min)

Poster joker eye filmmuseum

Hildur Guðnadóttir stond al een tijdje met één been in Hollywood dankzij haar cellospel op onder andere Ryuichi Sakamoto’s filmscore voor The Revenant (Alejandro González Iñárritu, 2015). Niet lang daarna won ze zelf een Oscar met de door haar gecomponeerde score voor Joker, waarmee ze geschiedenis schreef door als eerste vrouw ooit in die categorie te winnen.

Guðnadóttirs filmmuziek wordt geregeld aangehaald als een goed voorbeeld van de opvallende verschuiving in de wereld van filmmuziek. Waar lange tijd filmmuziek te vaak verwaterde tot enigszins inwisselbare orkestrale muziek, krijgen sinds enige tijd jonge filmcomponisten met lef en een eigen signatuur, en wars van conventies, meer voet aan de grond.

De score voor Joker is exemplarisch voor deze tendens. Bombastische thema’s blijven achterwege en in plaats daarvan horen we abstract, onheilspellend sound design verweven met indringend solo-cellospel. Eigenzinnig, nergens behaagziek en ongebruikelijk Spartaans gearrangeerd, waarmee Guðnadóttir eigenhandig de film – en maniakale rol van Joaquin Phoenix als The Joker – naar een hoger plan tilt.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Todd Phillips

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US, CA

Originele titel

Joker

Lengte

122 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Holland Festival 2021

Eye besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival 2021. Tijdens Holland Festival gaat Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre zijn in juni te zien in het filmmuseum.

Lees meer
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
still Joker (Todd Phillips, US 2019)
still Joker (Todd Phillips, US 2019)

In samenwerking met

logo Holland Festival

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op