Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Journey to the Sun

Journey to the Sun

Susana de Sousa Dias, Ansgar Schaefer / PT, 2021 / 111 min.

Archieffilms brengen de bitterzoete herinneringen tot leven van Oostenrijkers die als kleuter vlak na de Tweede Wereldoorlog maandenlang bij gastgezinnen in Portugal verbleven om aan te sterken.

poster IDFA 2021

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd een groep van tweeduizend jonge kinderen uit Oostenrijk naar gastgezinnen in Portugal gestuurd om bij te komen van het oorlogsgeweld. Dat betekende voor de meesten een paradijselijk verblijf: ze werden opgevangen door welvarende gezinnen in zonnige villa’s met huispersoneel. Het contrast met hun omstandigheden thuis en de grote verschillen tussen arm en rijk in het Portugal van toen maakte diepe indruk op de Oostenrijkse kleuters.

Filmmakers Susana de Sousa Dias en Ansgar Schaefer verzamelden uit talloze fotoalbums en archieven een grote hoeveelheid beelden uit die tijd. Aandachtig gecomponeerde geluidseffecten versterken de indrukwekkende sfeer waarin dit vrij onbekende verhaal wordt verteld, terwijl de voormalige gastkinderen buiten beeld herinneringen ophalen aan die overweldigende, soms dolgelukkige maar in elk geval verwarrende periode – voor zowel gastouders als kinderen. Na een maand of tien werden zij als postpakketjes, etiket om de hals, weer op de boot terug naar Oostenrijk gezet.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Susana de Sousa Dias, Ansgar Schaefer

Productiejaar

2021

Productieland(en)

PT

Lengte

111 min.

Taal

German

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Journey to the sun3
Journey to the sun2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op