Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jubilee

Jubilee

Derek Jarman / GB, 1978

Cultklassieker vol punkrockers, van de hand van Derek Jarman. In beeld komen onder andere Adam Ant, The Slits en Siouxsie and the Banshees. De titel verwijst naar het zilveren jubileum van Elizabeth II in 1977, een gebeurtenis die Jarman verweeft met de geschiedenis van koningin Elizabeth I. Een alchemist stelt Her Royal Highness voor een reis naar de toekomst te maken, waarna het goede mens in het Londen van de jaren zeventig belandt waar punkanarchie heerst. Wat is er gebeurd met de Glorious Nation van weleer?

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Modeontwerper Vivienne Westwood protesteerde tegen Jarmans decadent-cynische punkfabel door een T-shirt te maken met als afdruk “open brief aan Jarman”; die zou de punkers en hun opvattingen niet authentiek hebben voorgesteld. Sommige critici prezen juist Jarmans ogenschijnlijk chaotische aanpak en bijtende ironie als “esthetisch innovatief” en “verfrissend”, zeker in een tijd waarin de meeste filmmakers op veilig speelden.

Op de soundtrack klinkt muziek van Brian Eno, Adam Ant, Wayne County en Siouxsie and the Banshees.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Derek Jarman

Productiejaar

1978

Productieland(en)

GB

Originele titel

Jubilee

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op