Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Jurassic Park (Steven Spielberg, US 1993)

Jurassic Park

Steven Spielberg / US, 1993

In 1993 betekende Jurassic Park de definitieve doorbraak van digitale special effects. Dinosauriërs bewogen zich als levende wezens tussen echte acteurs.

14558s00

In het natuurreservaat van miljardair John Hammond is de prehistorie tot leven gebracht met uit fossielen gekloonde dinosauriërs. Maar zoals dat gaat wanneer de mens al te overmoedig wordt; al snel keert de schepping zich tegen zijn schepper. De overrompelende en Oscarwinnende special effects worden gelukkig gedragen door een sterk script (naar de roman van Michael Crichton) en aanstekelijk spel van veteraan Richard Attenborough als Hammond en, vooral, Jeff Goldblum als sceptische wetenschapper. “What have they got in there, King Kong?” Maar let ook op de details, zoals de rimpeling aan de oppervlakte van een bekertje water, die de komst van een verstoorde T-Rex aankondigt.

““Toen ik in 1993 met George Lucas in een taxi zat, vroeg ik hem hoe het ging met de digitale Dino's. 'Well, they walk...', zei hij. En ze doen wel meer in Jurassic Park. Nu ik met een 3D leeuw bezig ben voor Prooi, begrijp ik pas goed hoe baanbrekend de visual effects toen waren.” – Dick Maas (Amsterdamned, Prooi).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

Jurassic Park

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Steven Spielberg

Eye presenteert 8 juli t/m 31 augustus 2016 een zomer lang een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière.

Lees meer
campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller
still Jurassic Park (Steven Spielberg, US 1993)
still Jurassic Park (Steven Spielberg, US 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op