Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Kadet 1947 (Rahabi Mandra & Winaldo Artaraya Swastia, ID 2021)

Kadet 1947

Rahabi Mandra, Aldo Swastia / ID, 2021 / 111 min.

Kadet 1947 speelt zich af tijdens 'Operation Product' – in Indonesië bekend als Agresi Militer Belanda I – en toont de eerste pogingen van de Indonesische luchtmacht om weerstand te bieden aan de Nederlandse herbezetting. Kadet 1947 is voor het eerst buiten Indonesië in de bioscoop te zien. Arnoud Arps, media- en cultuurwetenschapper (Universiteit van Amsterdam), houdt een inleidende lezing.

poster Kadet 1947 (Rahabi Mandra & Winaldo Artaraya Swastia, ID 2021)

Een groep jonge cadetten traint in de buitenwijken van Yogyakarta om gevechtspiloot te worden. Schoorvoetend leren de kandidaten onderlinge meningsverschillen en bedreigingen van buitenaf te overwinnen voordat ze inzetbaar zijn in de strijd.

Kadet 1947 is een van de vele films waarin de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd centraal staat. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen: de eerste luchtaanval door de toen pas opgerichte Indonesische luchtmacht. Kadet 1947 laat zien hoe de Onafhankelijkheidsoorlog wordt herinnerd in deze 'film perjuangan' ('strijdfilms') via bekende en nieuwe thema's.

Heldendom

Zoals in veel andere Indonesische oorlogsfilms staat bij Kadet 1947 het thema heldendom centraal. In tegenstelling tot andere films gaat Kadet 1947 in op de geschiedenis van de militaire luchtvaart, een aspect dat onderbelicht is in de Indonesische populaire cultuur.

De film is geschreven en geregisseerd door de jonge filmmakers Rahabi Mandra en Aldo Swastia, die hun sporen als regisseur verdienden onder de vleugels van de beroemde Indonesische regisseurs Hanung Bramantyo en Garin Nugroho. Mandra en Swastia werkten eerder als scenarioschrijvers aan recente films als Night Bus (2017), Moon Cake Story (2017) en Gokil Teachers (2020).

Lezing Arnoud Arps

Vooraf verzorgt Arnoud Arps een lezing (Engelstalig) over de verbeelding van de onafhankelijkheidsstrijd in de Indonesische speelfilm. Arnoud Arps is media- en cultuurwetenschapper (Universiteit van Amsterdam), zijn promotieonderzoek richt zich op de herinneringen aan de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog door middel van hedendaagse Indonesische populaire cultuur.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Rahabi Mandra, Aldo Swastia

Productiejaar

2021

Productieland(en)

ID

Originele titel

Kadet 1947

Lengte

111 min.

Taal

Indonesian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Revolusi!

Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Lees meer
campagnebeeld Revolusi!
still Kadet 1947 (Rahabi Mandra & Winaldo Artaraya Swastia, ID 2021)
still Kadet 1947 (Rahabi Mandra & Winaldo Artaraya Swastia, ID 2021)
still Kadet 1947 (Rahabi Mandra & Winaldo Artaraya Swastia, ID 2021)

Film perjuangan

Arnoud Arps is media- en cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zal verschillende filmvertoningen van een inleiding voorzien. Voor ons online magazine schreef Arps over Indonesische films waarin de strijd om de onafhankelijkheid onderwerp is.

Lees het artikel

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op