Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tale1 0

Kaguyahime no monogatari

Isao Takahata / JP, 2014

Visuele tour de force naar een 10e-eeuwse Japans verhaal over een duimgroot meisje dat opgroeit en een speelbal wordt van hebzucht. De handgetekende animatie, geïnspireerd op oosterse penseelschilderijen, wordt tot nieuwe hoogten gestuwd.

Poster tale of the princess kaguya 0 1

Maar liefst acht jaar werkte de 78-jarige regisseur van de legendarische Studio Ghibli aan deze virtuoze animatie, een geraffineerde allegorie over de dwaasheid van materialisme en de vluchtigheid van schoonheid. De vloeiende bewegingen van de aquarellen zijn van een uitzonderlijke sierlijkheid, met rijke contrasten van licht en duisternis, en riep al lyrische reacties op in de pers.

The Tale of the Princess Kaguya is een bewerking van het oudste overgeleverde verhaal van Japan, waarin een kinderloze bamboesnijder op een dag een duimgroot meisje ontdekt in een bamboesteel. Hij besluit haar mee te nemen naar huis en samen met zijn vrouw op te voeden. Ze groeit bijzonder snel en ontpopt zich een prachtige jonge vrouw. Haar vader ziet zijn “prinses” als hun ticket naar de high society, en dwingt zijn dochter om afscheid te nemen van haar vrienden en de eenvoudige landelijke gemeenschap. Maar Kaguya weigert om zich in een keurslijf te laten dwingen. Regisseur Takahata is samen met Hayo Miyazaki oprichter van Studio Ghibli en regisseerde eerder Grave of the Fireflies.

Details

Regisseur

Isao Takahata

Productiejaar

2014

Productieland(en)

JP

Originele titel

Kaguyahime no monogatari

0

Ondertiteling

JPN

Drager

DCP - encrypted

Tale2 0
Tale3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op