Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Kahlil Joseph, Wildcat (Aunt Janet), 2016 (foto: Peter Cox/Bonnefanten)

Kahlil Joseph

Eye on Art: Kahlil Joseph

Kunstenaar Kahlil Joseph vervaagt de grenzen tussen kunst, journalistiek, documentaire, film en cultuurkritiek. Zijn stijl is verleidelijk, soms zelfs hypnotiserend. Joseph brak door met zijn videoclips voor artiesten zoals Beyoncé en Kendrick Lamar, waarna hij de overstap maakte naar installaties. Daarbij daagt hij de manier uit waarop de dominante – overwegend witte – media het leven van zwarte Amerikanen representeren. Vandaag wordt zijn project BLKNWS vertoond, samen met zijn korte films Black Mary en Process.

poster Eye Art & Film Prize: Kahlil Joseph special

Kahlil Joseph (1981, Seattle) is geïnteresseerd in bewegend beeld in al zijn vormen – van videoclips tot commercials en nieuwsbeelden. Vandaag wordt zijn project BLKNWS vertoond: een fictieve nieuwszender met een zwart perspectief, dat voortdurend wordt bijgewerkt en dus iedere vertoning iets anders is. Door actuele en historische beelden over zwarte cultuur te combineren, onderzoekt Joseph de manier waarop zwarte levens worden waargenomen en weergegeven in media en kunst. Door middel van de split-screen techniek en een dynamische montage combineert hij filmfragmenten, archiefmateriaal en tv-beelden. Zo bekritiseert Joseph stereotypen en ontrafelt hij de machtsstructuren van de dominante media.

Daarnaast worden twee van Joseph’s korte films vertoond. Black Mary (2017) is een portret van zangeres Alice Smith, geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse fotograaf Roy DeCarava (1919-2009). In Process (2017) volgt hij de Londense muzikant Shampa.

Het programma wordt ingeleid door Marian Cousijn (Eye) en Marian Duff. Duff is directeur van Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM), een museum waar hedendaagse mode, kunst en design samenkomen en waar in 2019 een eerdere versie van BLKNWS te zien was. Ze heeft een achtergrond als zelfstandig curator op het gebied van mode en hedendaagse kunst, met een specialiteit in jeugd- en subculturen. Duff is geboren in Suriname, met Frans-Guyanese wortels, groeide op in Haarlem en is gevestigd in Amsterdam. Ze is onder meer coach bij Patta Academy, mede-oprichter City Collective Amsterdam, fellow bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en lid van de raad van toezicht van het Bonnefanten.

De inleiding is in het Nederlands en de films zijn Engelstalig.

Details

Regisseur

Kahlil Joseph

Productiejaar

2022

Lengte

90 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Onderdeel van

Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective

In deze tentoonstelling presenteert Eye het werk van de drie recente winnaars van de Eye Art & Film Prize: Meriem Bennani (2019), Kahlil Joseph (2020) en Karrabing Film Collective (2021). De prijs gaat naar makers die kunst en film samenbrengen op een manier die vernieuwend, inspirerend en van hoge artistieke kwaliteit is.

Lees meer
campagnebeeld Eye Art & Film Prize – Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective
Kahlil Joseph, Wildcat (Aunt Janet), 2016 (foto: Peter Cox/Bonnefanten)
Kahlil Joseph, Alice™ (you don’t have to think about it), 2016
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op