Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Kan door huid heen (Esther Rots, NL 2009)

Kan door huid heen

Esther Rots / NL, 2009 / 94 min.

Meteen twee Gouden Kalveren winnen voor je eerste lange speelfilm? Het overkwam Esther Rots met haar vertelling over Marieke (Rifka Lodeizen), die na een geweldsdelict de stad ontvlucht. Met inleiding door actrice en Gouden Kalfwinnaar Rifka Lodeizen.

poster Kan door huid heen (Esther Rots, NL 2009)

Het zorgeloze leven van Marieke - begin dertig - in Amsterdam krijgt een lelijke knauw als haar vriend het uitmaakt. Als ze vervolgens ook nog het slachtoffer wordt van een aanranding, kiest ze voor een geïsoleerd bestaan op een afgelegen Zeeuwse boerderij.

Er moet veel aan het vervallen huis gebeuren, maar tot opbouwen komt ze amper. Het lukt haar slechts om te overleven in eenzaamheid. Hulp van buitenaf accepteert ze nauwelijks.

Relatie

Alleen John (Wim Opbrouck), een behulpzame man uit de buurt, mag spaarzaam helpen bij het klussen. Als de zomer in aantocht is lijkt het beter te gaan, Marieke bouwt een relatie op met John. Toch verliest ze hoe langer hoe meer de grip op haar leven.De beweeglijke camera volgt Marieke met sprongen in tijd en werkelijkheid en registreert haar eenzaamheid, paranoia en wraakfantasieën, begeleid door omgevingsgeluid en liedjes van Dan Geesin.

Actrice Rifka Lodeizen won een Gouden Kalf voor haar vertolking van Marieke; Esther Rots kreeg een Gouden Kalf voor de montage; ze tekende ook voor het scenario, de productie en de montage. En de Nederlandse filmcritici kozen Kan door huid heen als beste Nederlandse film van 2009. Een droomdebuut dus. Rifka Lodeizen zal de film vanmiddag zelf inleiden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Esther Rots

Productiejaar

2009

Productieland(en)

NL

Originele titel

Kan door huid heen

Lengte

94 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still Kan door huid heen (Esther Rots, NL 2009)
still Kan door huid heen (Esther Rots, NL 2009)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op