Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Karrabing Film Collective, The Family, 2021

Karrabing Film Collective

Eye on Art

Curator Vivian Ziherl gaat in gesprek met Karrabing Film Collective, winnaars van de Eye Art & Film Prize 2021. Over de impact van het Australisch kolonialisme en film als instrument van bewustwording. Met Karrabing-films en aansluitend de keuzefilm The Chant of Jimmie Blacksmith.

poster Eye on Art: Karrabing Film Collective

De leden van het collectief behoren tot de groep oorspronkelijke bewoners van de kustgebieden van de Australische Northern Territories. De makers – rond de dertig personen - verweren zich tegen zaken als ongelijkheid, milieuvervuiling en structurele armoede door films te maken over de waarde en betekenis van hun duizenden jaren oude cultuur.

De voorouderlijke kennis en de verwantschap met het land spelen een belangrijke rol in het werk van Karrabing Film Collective; voorouderlijke geesten, zeemeerminnen, zombies en onuitstaanbare bureaucraten bevolken hun films, waarmee de makers de regie terug willen krijgen over hun geschiedenis én toekomst.

Beschermen van het leefgebied

Curator Vivian Ziherl gaat in gesprek met Elizabeth Povinelli, een van de oprichters van Karrabing Film Collective, onder meer over de wereldwijde rol die film kan hebben bij het beschermen van leefgebieden van oorspronkelijke bevolkingen. Van het collectief worden twee films vertoond die niet in de tentoonstelling zijn opgenomen: When the Dogs Talked (2014) en The Jealous One (2017).

Aansluitend vindt de vertoning plaats van The Chant of Jimmie Blacksmith (1978), van regisseur Fred Schepisi. Deze klassieker over het leven van de oorspronkelijke bewoners van Australië is de keuzefilm van Karrabing Film Collective. Wetenswaardig: Tom E. Lewis (1958 - 2018) had familiebanden met enkele leden van het collectief.

Tickets voor de filmvertoning zijn apart verkrijgbaar.

Werk van Karrabing Film Collective is nu te zien in Eye, in de tentoonstelling Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective: Eye Art & Film Prize.

Details

Lengte

98 min.

Voertaal

Engels

Originele titel

Karrabing Film Collective

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Karrabing Film Collective, The Family, 2021
Karrabing Film Collective, The Family, 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op