Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle (Werner Herzog, DE 1974)

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Bekijk trailer

Werner Herzog / DE, 1974 / 110 min.

Eigenzinnig is Werner Herzog altijd geweest. Voor de rol van de 17-jarige Kaspar Hauser – het ‘enfant sauvage’ dat niet kan spreken – koos hij de 41-jarige Berlijnse straatzanger Bruno S. Kaspar wordt cultuur bijgebracht, maar beviel zijn oorspronkelijke staat niet beter?

poster Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle (Werner Herzog, DE 1974)
Het is een raadselachtig verhaal: op een dag wordt in een van de straten van Nürnberg een jongeman gevonden, gestoken in lompen, die niet kan spreken of lezen. In zijn hand een brief met zijn naam, Kaspar Hauser.

Kaspar wordt als freak tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm -, totdat de geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: heeft hij een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden, gevoed door een man met een masker voor, socialiseren?

Eigen logica

Herzog focust op de manier waarop de vertegenwoordigers van de Biedermeierburgerij met Kaspar omgaan. Normalisering is het doel van de theologen en medici die zich over de jongen buigen. Dat Kaspar zo z’n eigen logica – de regisseur maakte dankbaar gebruik van Bruno S.’ onnavolgbare levenswijsheden – erop nahoudt, ontgaat hen.

In de opvatting van de regisseur is Kaspar de eenzame ‘wilde’ die door de beschaafde wereld wordt gebruikt om haar superioriteit te demonstreren. Diezelfde beschaafde burgers halen de schouders op wanneer Kaspar op een dag wordt vermoord – zijn hersens worden op sterk water gezet en ontleed.

Jeder für sich und Gott gegen alle verscheen twee jaar na Herzogs magnum opus Aguirre, der Zon Gottes. In Cannes werd Herzogs Kaspar Hauser-interpretatie onder meer onderscheiden met de Grote Juryprijs en de prijs van de Internationale Filmkritiek.

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle wordt door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1974

Productieland(en)

DE

Originele titel

Jeder für sich und Gott gegen alle

Lengte

110 min.

Taal

Duits

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle (Werner Herzog, DE 1974)
still Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle (Werner Herzog, DE 1974)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op