Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Kos 000008

Killer of sheep

Charles Burnett / US, 1977

Het cinema vérité-meesterwerk Killer of Sheep (1977), schets van een familieleven in Watts, achterstandswijk in Los Angeles, gold als de ultieme undergroundfilm. Een officiële release (restauratie) volgde in 2007, met topacts op de soundtrack, van Etta James tot Earth Wind & Fire. Onderdeel van Looking for America: Black Lives on Screen.

Kosfinalpostersmall

Regisseur Charles Burnett draaide een cinema vérité-achtige vertelling over Stan, arbeider in een slachthuis, inwoner van de wijk Watts. Stan (Henry Gale Sanders) komt hondsmoe thuis van de arbeid maar probeert toch de goede moed erin te houden, net zoals zijn vrouw (Kaycee More). De camera volgt de cast – grotendeels samengsteld uit Burnetts vrienden en bekenden – in los samenhangende episodes, die samen een “slice of life” vormen; vrienden komen voorbij, de kinderen spelen, buren knopen een praatje aan.

Burnett leverde de 16mm-film in als afstudeerproject aan de filmopleiding van UCLA, voorzien van een soundtrack met songs van topgroepen als Etta James, Earth Wind & Fire, Dinah Washington en werk van Gershwin en Rachmaninov. Door de hoge muziekrechten kon de fillm niet gedistribueerd worden, maar “ondergrondse” voorstellingen vestigden Burnetts naam.

Killer of Sheep was alles wat een Blaxploitation film niet was: een gespeeld, maar realistisch portret van het leven in een zwarte achterstandswijk, zonder nadruk op drugs en geweld, zonder funky action heroes in de hoofdrol.

“De meest invloedrijke film die je nooit hebt gezien” werd in 2007 gerestaureerd door UCLA Film Archives en opnieuw uitgebracht, met de muziekrechten voldaan, als eerbetoon aan Charles Burnett en de onafhankelijke zwarte cinema van de jaren zeventig. Burnett was in die tijd lid van de L.A. Rebellion, een groep onafhankelijke Afro-Amerikaanse, Caribische en Afrikaanse filmers en videomakers. Ze lieten zich onder meer liet inspireren door de heftige rellen in Watts (1965), een grote zwarte wijk in Zuid-Los Angeles. De bevolking kwam er in opstand tegen de armoede, gebrek aan scholing en sociale uitsluiting.

Documentairemaker Tessa Boerman leidt op 7 december de film in en gaat onder meer in op de paralellen tussen de Watts-opstand en de Black Lives Matter-beweging. Boerman programmeert en adviseert op het gebied van film, cultuur en media.

“L.A. Rebellion: Creating a New Black Cinema” is een project van UCLA Film & Television Archive. Het kwam tot stand als onderdeel van “Pacific Standard Time: Art in L.A. 1945-1980”. De originele reeks was te zien in UCLA Film & Television Archive (oktober-december 2011) en werd samengesteld door Allyson Nadia Field, Jan-Christopher Horak, Shannon Kelley en Jacqueline Stewart.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Charles Burnett

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Killer of sheep

0

Drager

35mm

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
Kos 4kidsonwall
Kos 000017
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op