Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Killers of the Flower Moon (Martin Scorsese, US 2023)

Killers of the Flower Moon

Bekijk trailer

Martin Scorsese / US, 2023 / 206 min.

Misdaad, verraad en hebzucht: Martin Scorsese mengt de elementen van typisch Scorsese-drama met het verhaal van de Osage Nation, een inheemse stam in Oklahoma die schatrijk werd door de vondst van olie. Met Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone en Robert De Niro.

poster Killers of the Flower Moon (Martin Scorsese, US 2023)

Oklahoma, begin 20ste eeuw: de vondst van olie op het land van de Osage Nation maakt de leden van het Sioux-volk overnight schatrijk. Velen meten zich de lifestyle van de rijke Amerikanen aan, wat kwaad bloed zet. De onverwachte rijkdom van de Native Americans trekt onmiddellijk witte profiteurs aan die de Osage hun geld afhandig maken en vermoorden.

Een van hen is de nietsnut Ernest Burkhart (DiCaprio) die, aangespoord door zijn oom William Hale (De Niro), een gewetenloze rancher, trouwt met de mooie Osage-vrouw Mollie (Lily Gladstone). Op instigatie van Hale weet Burkhart door middel van list en bedrog de Osage van hun geld te ontdoen, leden van de stam worden vermoord of verdwijnen spoorloos, de FBI start een onderzoek.

Reflectie op het verleden

Scorseses ruim bemeten misdaadepos – ontvangen met 9 minuten durend applaus bij de première in Cannes – is niet alleen een verhaal over hebzucht en geweld, maar ook een reflectie op de bloedige en racistische geschiedenis van de Verenigde Staten.

De regisseur nam het (gelijknamige) boek van journalist David Granns tot uitgangspunt en voerde uitgebreide gesprekken met leden van de Osage Nation over de gebeurtenissen in het verleden. Om dat verleden recht te doen is de film niet alleen Engels gesproken maar klinkt ook de taal van de Osage Sioux.

De soundtrack is van de recent overleden gitarist en componist Robbie Robertson, medelid van The Band, voorloper van de Americana-stroming in de popmuziek. Robertson wist de score voor zijn overlijden nog net te voltooien.

De film is Engels en Osage gesproken. Wanneer er Osage wordt gesproken, wordt dit Nederlands en Engels ondertiteld.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Martin Scorsese

Productiejaar

2023

Productieland(en)

US

Originele titel

Killers of the Flower Moon

Lengte

206 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Killers of the Flower Moon (Martin Scorsese, US 2023)
still Killers of the Flower Moon (Martin Scorsese, US 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op