Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nl fma bt zp 7822 48

Kind van de zon

René van Nie / NL, 1975 / 93 min.

Vorige maand werd bekend dat film- en documentairemaker René van Nie 23 mei jl. op Aruba is overleden. EYE vertoont de film die Van Nie zijn grootste bekendheid bracht als speelfilmregisseur, Kind van de zon. De film trok internationaal de aandacht als aanklacht tegen brute psychiatrische behandelmethoden.

Nago02 eye a02437 x

Na een lange carrière als regisseur van opdrachtfilms - grotendeels in het culturele circuit en voor de overheid -maakte Van Nie midden jaren zeventig een aantal fictiefilms. Kind van de zon (1975), Een stille liefde (1977) en Doodzonde (1978) bleken maatschappelijk betrokken speelfilms waarin de hoofdpersonen de problemen in hun leven tastend het hoofd proberen te bieden.

Kind van de zon - over het dorpsmeisje Anna dat vereenzaamt in de grote stad, in een inrichting wordt opgenomen en het stempel schizofreen krijgt opgedrukt - maakte bij verschijning grote indruk door het indringende spel van actrice Josée de Ruiter. De film was gebaseerd op het echte verhaal van een jonge vrouw uit een steil tuindersgezin; over haar ervaringen in de kliniek had ze verslag gedaan in urenlange bandopnamen.

Kind van de zon werd destijds geprezen als - noodzakelijke - aanklacht tegen brute behandelmethoden als de elektroshock. De jury van het Chicago International Film Festival nomineerde Van Nie”s eerste speelfilm zelfs voor de hoofdprijs.

Details

Regisseur

René van Nie

Productiejaar

1975

Productieland(en)

NL

Originele titel

Kind van de zon

Lengte

93 min.

Drager

35mm

Nl fma bt zp 7822 47
Nl fma bt zp 2155 48
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op