Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Kingdom of Shadows (Fiona Tan, NL 2000)

Kingdom of Shadows

Fiona Tan / NL, 2000 / 48 min.

Weinigen van ons kunnen zich een leven zonder fotografie of cinema voorstellen. In de vorm van een associatieve collage ontvouwt kunstenaar Fiona Tan een persoonlijke visie op hoe we ons tegenwoordig tot beelden verhouden.

poster Fiona Tan - Mountains and Molehills

Sinds de uitvinding van de camera en van de boekdrukkunst zijn beelden en onze verhouding tot die beelden sterk veranderd. Fiona Tan concentreert zich in Kingdom of Shadows op fotografie – een medium dat we vooral gebruiken om ons een beeld van de wereld te vormen, om gestalte te geven aan wat we de werkelijkheid noemen. Paradoxaal genoeg is het vertrekpunt hiervoor de laatste rustplaats van veel foto’s: archieven en collecties.

Uitgaande van de enorme bergen van al het verzamelde beeldmateriaal, maakte Tan een selectie van gevonden beeldmateriaal en foto’s. Gestructureerd in drie delen, geflankeerd door een inleiding en een epiloog, komen in de film vier personen aan het woord: een verzamelaar en vormgever van fotoboeken in Amsterdam, een cinematograaf die amateurfoto’s verzamelt in Boedapest, een gepensioneerde persfotograaf in Hamburg en een kunstenaar in New York die zich concentreert op wat niet gezien wordt.

Alle vier presenteren ze hun meest dierbare foto’s en de individuele manieren waarop ze beelden gebruiken, liefhebben en haten. De foto’s die ze tonen zijn humoristisch, vertederend en hartverscheurend. Wars van nostalgische herinneringen zijn alle vier actief bezig met de betekenis van beelden nu.

Voorafgaand aan deze voorstelling, om 19:15, vindt een vertoning plaats van korte kunstenaarsfilms over collecties, met onder meer Fiona Tans Depot. Tickets voor dit programma zijn los verkrijgbaar.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Fiona Tan

Productiejaar

2000

Productieland(en)

NL

Originele titel

Kingdom of Shadows

Lengte

48 min.

Taal

Dutch, English, German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Fiona Tan

Fiona Tan staat bekend om haar video- en filminstallaties waarin ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van afbeeldingen onderzoekt.

Lees meer
campagnebeeld Fiona Tan - Mountains and Molehills
still Kingdom of Shadows (Fiona Tan, NL 2000)
still Kingdom of Shadows (Fiona Tan, NL 2000)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op