Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Kiss Me Deadly (Robert Aldrich, US 1955)

Kiss Me Deadly

Robert Aldrich / US, 1955 / 106 min.

Ralph Meeker banjert als snoeiharde privédetective Mike Hammer door nachtelijk beregend Los Angeles, op zoek naar de daders van een moord. Met The Third Man, The Big Sleep en Touch of Evil behoort Kiss Me Deadly tot het rijtje onbetwiste noir-klassiekers.

poster Kiss Me Deadly (Robert Aldrich, US 1955)

Wat is een film noir? vroeg filmmaker Martin Koolhoven zich ’s af voor een special over het thema. “Film noir, dat is een vrouw zonder verleden en een man zonder toekomst”, luidde het kernachtige antwoord. Maar wat als een vrouw toch een verleden blijkt te hebben – een verleden dat zelfs hard-boiled privédetective Mike Hammer boven het hoofd dreigt te groeien?

Los Angeles by night: een blonde vrouw (Cloris Leachman, noir-archetype 'mysterieuze blondine'), overduidelijk in paniek, vraagt Hammer om een lift. Wanneer de twee wegrijden worden ze geschept door gangsters die de vrouw vermoorden; Hammer weet te ontkomen en ontwaakt, in elkaar geslagen, in het ziekenhuis. Christina’s laatste woorden klinken in zijn oor: “Remember me.”

Snedige oneliners

Wat volgt is Hammers odyssee langs L.A.’s schemerwereld van bars, bordelen, illegale boksscholen en gokkantoren. De wereld van big-time bookies, gangsters, prostituees en corrupte agenten, waar iedereen praat in snedige oneliners, de revolvers losjes in de holster zitten en je beter niet je neus in andermans zaken kan steken. Wat Hammer wel doet.

Robert Aldrich (Apache, The Dirty Dozen) koos de getalenteerde, maar nooit doorgebroken Ralph Meeker voor de rol van Mike Hammer, de private dick uit Mickey Spillanes befaamde detectiveserie. Meeker werd gefilmd vanuit laag camerastandpunt, zich voortbewegend over het natgeregende asfalt van sin city L.A, gevangen in expressieve, onheilspellende zwart-witbeelden (camerawerk: Ernest Laszlo).

Nog steeds geldt Meekers acteren als schoolvoorbeeld van hoe je een gedoemde, cynische, maar ergens toch ook deugende noir-detective moet spelen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Aldrich

Productiejaar

1955

Productieland(en)

US

Originele titel

Kiss Me Deadly

Lengte

106 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Kiss Me Deadly (Robert Aldrich, US 1955)
still Kiss Me Deadly (Robert Aldrich, US 1955)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op