Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Klute (Alan J Pakula, US 1971)

Klute

Alan Pakula / US, 1971 / 112 min.

Detective John Klute (Donald Sutherland) zoekt een vermiste zakenman. Zijn rode draad: callgirl Bree Daniels (Oscar voor Jane Fonda). Klute volgt Daniels door het gruizige, paranoïde New York van de jaren 70, waar de misdaad welig tiert. In memoriam Donald Sutherland.

poster Klute (Alan J Pakula, US 1971)
John Klute arriveert in New York en gaat de gangen na van callgirl Bree Daniels, de enige persoon die een connectie had met de verdwenen zakenman Robert Milli. Daniels blijkt meer dan een chique callgirl, ze doet ook audities als beginnend actrice. Klute ontdekt dat Daniels zwaar mishandeld werd door een klant, een stalker. Geen wonder dat Daniels meent dat ze nog altijd gevolgd wordt. En wat is er toch gebeurd met Milli?

Die vragen zijn minder belangrijk dan het psychologisch portret dat Pakula tekent: Bree Daniels is een sterke, onafhankelijke vrouw die zich niet schaamt voor haar beroep – toch heeft ze haar kwetsbare kanten.

Klute is een uitzonderlijke film noir. Dit keer is de privédetective niet de goedgebekte, oneliners spuiende grotestadscynicus, maar een wat sullige man uit de provincie, wiens grootste kwaliteit zijn vasthoudendheid is. John Klute zal namelijk niet snel opgeven. Nog uitzonderlijker is dat niet de detective maar de vrouwelijke lead alle aandacht krijgt. Met Pakula’s The Parallax View en All the President’s Men geldt Klute als klassieker van de Amerikaanse cinema uit de jaren zeventig.

In memoriam Donald Sutherland, die op 20 juni jl. overleed.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alan Pakula

Productiejaar

1971

Productieland(en)

US

Originele titel

Klute

Lengte

112 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Klute (Alan J Pakula, US 1971)
still Klute (Alan J Pakula, US 1971)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op